Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karantén egy vegával: így főzz változatosan abból a kevés friss zöldségből, ami van

Hús nélkül, az április végén rendelkezésre álló zöldségekből is főzhetsz finom és változatos fogásokat a karanténban, mutatjuk, miket!

Karanténban próbálok ötletelni, újítani, mit hogyan kéne okosan csinálni a konyhában, így nincs ez másképp a főzéssel sem. Megtanultam, hogy fehérrépából főzeléket gyártani nemigen lehet, a petrezselymet nem viszi a turmixgépem, a tofunál pedig vannak élvezhetőbb vega kaják is. Mindezt egy gyakorló vegetáriánus mellett tapasztaltam ki, akivel együtt élek – most arról írok nektek, hogy a kevés rendelkezésre álló friss zöldségből hogyan hozzátok ki a legtöbbet otthon. 

Édesburgonya

Már tudjátok, jó nagy kedvencem, heti egyszer biztosan eszem belőle, legújabban a következő módon: keleti fűszeres sárgarépakrémet gyártok hozzá, majd friss salátával, hirtelen kisütve tálalom. Nyilván kicsit odakapatva a legfinomabb!
Egyébként pürét is tök jól lehet gyártani édesburgonyából, a batáta (mert hogy így is nevezik) homogenizálható, és teljesen kenhető egy jó turmixgép és némi tejtermék segítségével. Ezután fűszerezheted is, vagy sem, kiváló reggeli zöldségkrém pirítósra. Levesbetétként fő szénhidrátnak, tészta helyett ajánlom!

Sárgarépa

Ahogy már fentebb is említettem, nálam leginkább répakrém lesz belőle, amibe füstölt sajtot is teszek, és hát jaj, nyamm…nem tudok róla leállni, a héten harmadszorra is esszük. Illetve répakrémlevesnek is sokszor megcsinálom, mert nagyon olcsó. Jöhet hozzá pici fahéj, chili, és mehet reszelve paradicsomszószokba, és most egy korrekt répafőzelék kikísérletezésén is dolgozom. Szólok, ha megvan! Finom keleties fűszerekkel amúgy remek saláta is készülhet répából, humusszal szuper párost alkotnak. 

Retek

Legalább a retekszezon beindult, igaz, annyira hamar megromlik egy csokornyi, hogy csak na. Én nem szedem le a zöldjét, pohár vízbe rakom a retekcsomót, és átspriccelem vízzel a leveleket is, ennyi a titkom, hogy tovább kitartson. Tésztasalátákba előszeretettel aprítom, pesztós tésztához nagyon apróra vágva adagolom, de nyersen, jó kis sajtkrémes kenyérrel se vész kárba nálunk. De a leveléből is készülhet ez az, mutatjuk, hogy mi!

Pesztó

Most, hogy tényleg ennyire kevés még a friss zöldség (már azért alakul a helyzet), készíts pesztót ipari mennyiségben! Bazsalikomból, medvehagymából (ha még elcsíped valahol), rukkolából, petrezselyemből, paradicsomból is készülhet. Utóbbinál a lédig paradicsommal most ne vacakolj, totál ízetlen, most az egyszer engedd meg magadnak a fürtös koktél- vagy datolyaparadicsomot! Fenyőmag vagy dió, olaj, kis reszelt parmezán, jó aprító, és mennyiségtől függően biztosítasz magatoknak kb. 4-5 alkalomra ebédet. 


Paradicsomkonzerv és -szósz, sűrített paradicsom

Végtelen variációban készíthetsz belőle szószokat, amíg a szabadföldi nyári beérik. Olaszosan, vagy paradicsomos húsgombócként (vegáknak zöldséggombócal) (gyerekkorunk kajája), levesbe, főzelékbe, egytálételbe, sós krémekbe is mehet sűrítmény, végtelenül olcsó alapanyag, és most tuti, hogy feltankoltál belőle – használd hát ki! 

 

Ezeket olvastad már?

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!