Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kedvenc olajos magvad szedése égési sérüléseket okoz a munkásoknak – ezért egyél hazai diót vagy mandulát!

A tökmag, a szotyi és a dió keveset utazik, a termeléséhez nem kapcsolódnak szomorú emberi történetek, ráadásul mind legalább olyan finom és egészséges.

Mindenkire gyakrabban jön rá a nassolhatnék, mikor egész nap otthon ül, de nem egészen mindegy, mi az, amit rágunk. Nem csak az egészségügyi szempontokról kell most beszélnünk, de arról is, milyen hatással van a környezetünkre vagy éppen más emberekre az, milyen olajos magvat választunk az esti filmhez, rágcsálnivalónak.

Hazait válassz

A Felelős Gasztrohős hívta fel egy posztban arra a figyelmet, mennyivel jobb, ha kesudió, pisztácia és pekándió helyett olyan magokat választunk, amelyek itthon teremnek. Az alapítvány ezek helyett tökmagot, törökmogyorót, szotyit és mandulát, valamint diót ajánl a hirtelen támadt rágcsálhatnék csillapításához.

Miért nem a kesu vagy a pisztácia?

Miért javasolják, hogy ne az amúgy iszonyú finom és egészséges kesudió, pisztácia és pekándió mellett döntsünk? Az egyik érv mindig az, hogy a messziről jött élelmiszer már az utaztatás ténye miatt is nagyobb teher a környezet számára annál, amit helyben, itthon termelnek és kevesebbet utaztatnak. Mindenből érdemes a helyit választani, vagy azt, amelyikről úgy sejtjük, kevesebbet utazott.

Rabszolgamunka

A magokkal kapcsolatban ez sokszorosan érvényes, hiszen egyre több olyan szomorú beszámolót látunk és olvasunk, ami a kesudiót hámozó munkások lehetetlen körülményeiről szól.

A kesudió hámozásakor egy olyan sav szabadul fel, amely súlyos égési sérüléseket okoz a bőrön, és sajnos szinte mindenütt puszta kézzel végzik a munkát.

Az indiai munkások zöme nő, akik azért nem használnak a munkához kesztyűt, mert az lelassítja a folyamatot. Mivel a pénzt kilóra fizetik a munkáért, nem mindegy, mennyire végeznek rövid idő alatt, és így is minimális pénzt kapnak. Nem sokkal jobb a helyzet az egyre nagyobb vietnami termelőpiacon, ahol hasonlóan szörnyű körülmények között pucolják a finom diót a nagyrészt kábítószerfüggők, akiket “rehabilitációs” céllal kényszerítenek erre a munkára.

Egymásra mutogatnak

A helyzeten az sem segít, ha egyszerűen bojkottáljuk a kesudiót, hiszen akik eddig szörnyű körülmények között, de ebből éltek, továbbra is erre a munkára fognak rászorulni. Mindenki a másikra mutogat: a termelők a szupermarketekre, akik lenyomják az árakat, a szupermarketek a termelőkre, amiért embertelen körülmények közt dolgoztatnak. Az egyetlen megoldás, ha olyan márkát választunk, amin rajta van a Fair Trade pecsét, attól remélhető, hogy nem kapcsolódnak szörnyű történetek az előállításához.

A magyar magok ugyanolyan táplálók

Szotyit, tökmagot, diót és mandulát enni éppen ugyanolyan egészséges, mint távolról utazó társaikat, a tápanyag tartalmuk ugyan más-más arányban, de hasonlóképpen nagy mennyiségben vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony, telítetlen zsírokat is tartalmaznak. A szénhidrát mennyisége nem jelentős bennük, viszont magas energiatartalmuk van, ezt érdemes mindig észben tartani.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2020-05-16 01:50

Europaban Is ez volt a helyzet, de a munkasmozgalom, ami javitott munkakorulmenyeket, fizetett szabadsagot es elfogadhato orabert eredmenyezett, 150 evvel ezelott lezajlott. Ha ok 150 evvel kesobb sem kepesek, europai pelda utan, letrehozni szakszervezetet, stb, engem miert erdekeljen? Igy maradok tovabbra is a kesu es a brazildio mellett, kosz.