Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Készíts tuti koviubit!

A piaci pultok roskadoznak a csodásan zöldellő fürtös uborkáktól. Ne mondd, hogy nem gondoltál még a kovászolásra! Mielőtt belevágsz, fusd át a cikket!

A kovászosuborka-készítésről sokan úgy gondolják, hogy olyan nagymamás dolog, pedig ez abszolút nem igaz. Bárki belefoghat, tényleg nem ördöngösség, és nem is olyan őrült nagy meló - persze ha nem nyolcvan üveget akarunk egyszerre összeállítani. Azért így is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni!

Az alapanyag

Csak kitűnő küllemű uborkákat vásároljunk, amelyik fonnyadt vagy elszíneződött, abból nem lesz jóízű koviubi, sőt , még a társait is elrontja, így mehet az egész üveg a kukába. A kemény, élénk sötétzöld, fényes, közepes méretű szemek közül válogassunk. Az ideális kovászolni való uborka 12-14 cm, és a héja kissé szőrös.

Üveg

Kovászos uborkát ne próbáljunk meg fél literes üvegekben készíteni, egyből menjünk rá az ötliteresre. Ha nincs otthon, vegyünk egyet. Ebbe körülbelül 2,5 kg uborka fér el – ami teljesen jól néz ki: három sor közepes uborkaméretnél.

Fűszerek

A szálas kapor, fokhagyma, só és egész bors alap, de bővíthetjük még a sort tormával, mustármaggal, ecettel, babérlevéllel, koriandermaggal, csomborral. Aki a pikantériára megy, szerezzen be egy-két még éretlen szőlőfürtöt, szőlő- illetve meggyfalevelet pluszban! A fő, hogy a fűszerek ne csak az üveg aljára kerüljenek, tegyünk belőlük minden sor közé bőven.

Vágjuk, ne vágjuk?

Egyesek úgy tartják, hogy az ízek jobban átjárják az uborkát, ha a két végét levágják. Pedig az uborka héja tartalmazza a legtöbb ízanyagot és vitamint. Mások azért nem vágják le a csücsköket, mert attól félnek, úgy túl puha lesz a folyamat végére az uborka, punnyadtan meg ki akarja majd megenni. Itt most bátran kinyilatkoztathatom, mindkét fajtából ettem már túl puhát és roppanósat is, tehát nem itt dől el az uborka sorsa.

Kenyér

Ez lesz a másik legfontosabb dolog. Tudom, hogy mindenki próbál minél egészségesebben táplálkozni, rozsos, teljes kiőrlésű és magos pékárut vásárol, de ehhez a savanyúsághoz, ahogy a neve is előrevetíti: kovászos kenyeret kell vennünk. A piacon kérjük meg az eladót, ne legyen már olyan irigy, vágja fel nekünk a nagy, ötkilós kenyeret. Ez legyen jól sült, de nem égett – megkeserítheti az uborkát.

Érlelés

Miután a felforralt, lehűtött, ízesített vízzel feltöltjük az üveget, a kenyérszelet és egy lefordított tányér vagy fedő kerüljön a tetejére. Legyen mozgástere a megduzzadt kenyérnek. Tegyünk alá tálcát, így túlfűtött helyzetben van hová távoznia a víznek. Párolog is, ilyenkor töltsük utána. Innentől bízzuk a napra a feladatot: időjárástól függően 3-6 nap alatt készül el a savanyúságunk. Célszerű minden nap figyelni, forgatni az üveget, hogy mindenhol érje a nap. A harmadik napon már akár meg is kóstolhatunk egyet, nehogy túlérjen. Ha már nem fehér a belseje, a sós lé teljesen átjárta, ekkor csak az ízre koncentráljunk, időben szűrjük le a levét. Mossuk át az uborkákat - ne maradjon rajta kenyérdarab – , tegyük vissza őket a kimosott üvegbe vagy kisebb zárható edénybe, és töltsük vissza rájuk a levet. Így mehet a hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb!
Aki kenyér nélkül szeretné elkészíteni az uborkát, használjon burgonyát erre a célra. Így a savanyúság leve kevésbé lesz zavaros.

Más zöldségek

Az uborka mellé tehetünk más zöldségeket: cukkinit, káposztát, paprikát, sőt, burgonyát is, de ne feledjük, a savanyúság íze így változni fog, tehát ne a megszokott koviubiérzésre számítsunk!

Szódabikarbóna

Nem a tartósítás, hanem az állag és a szín megőrzése miatt adhatunk hozzá egy kiskanál szódabikarbónát is. Hogy mi mindenre jó ez a csodaszer!

Koviubilé

A kovászos uborka leve nemcsak finom, hanem nagyon üdítő és egészséges is. Készíthetünk belőle kovászosuborka-levest, melyben össze kell turmixolni az uborkát és a levét. Főzelékben kitűnő savanyító, és mint zöldségalaplé is funkcionál. A kovászos uborka leve erjesztéssel érlelődik, ennek köszönhetően pozitív élettani hatásokkal bír.

Nyári élvezet!

Ahogy az uborka általában, úgy a kovászos uborka is nagyon egészséges. Nyáron a nagy melegben hatékonyan hűsíti és feltölti a szervezetet. Készítsétek el a saját savanyúságotokat!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timancs
Timancs Sun, 2015-06-14 08:01

Soha nem teszem napra az üveget! A koviubinak állandó, meleg hőmérsékletre van szüksége, nem pedig napra. Én mindig lakásban tartva készítem az én uborkáimat és 3 nap alatt ízes, ropogós finomság lesz belőle.
A kenyeret sem szoktam megpirítani, szerintem nincs jelentősége. Viszont krumplival is próbáltam már, azzal is nagyon jól sikerült!

firstlady
firstlady Sun, 2015-06-14 10:33

Csatlakozom a véleményedhez! Először kényszerből érleltem a konyhaasztal sarkán az uborkámat, mert jött egy hideghullám, és féltem, megfázik az erkélyen. Finom, ropogós lett, jobb, mint ha hirtelen felforrt volna a tűző napon. Késő őszig készíthető, amíg csak uborka van a piacon.
Fél életemben kenyérrel kovászoltam, ma is bánom, hogy annyit vacakoltam vele. :D
Pár éve olvastam először a krumplis receptet, azóta az a nyerő. Ízre ugyanaz, csak gusztább, tisztább a leve. Megsúgom: ha véletlenül nincs itthon krumpli, egy púpozott evőkanál liszt is megteszi! (Csak itt veszendőbe megy kb. egy ujjnyi lé.)
Ízre, állagra ugyanaz mind a három recept szerint készített.
Tanulság: a kovászos uborka sokkal egyszerűbben elkészíthető finomság, mint amekkora faxnit csapnak körülötte egyesek, bárki nyugodtan nekiállhat. Nem kell horror áron, készen venni.
Száras kaprot érdemes tartani a mélyhűtőben, mert ahhoz nem mindig lehet hozzájutni, ezen kívül só, fokhagyma, szemes bors kerül bele, az mindenhol akad. Meg (bármilyen) időjárás is. :D

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2015-06-15 03:56

Koszi szepen mindenkinek! Az jo hir, hogy nem kell kitenni a haz ele, attol egy kicsit tartottam....

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2015-06-14 02:41

Kerdeseim:
1. A kenyeret meg kell piritani elotte? Sok recept ezt irja, de nem tudom, van-e jelentosege.
2. Kozvetlenul a tuzo napra kell tenni? Itt rekkeno meleg van, felek, inkabb felforr, mint erjed.
Koszi a valaszt!