Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kevésbé veszélyes a koronavírus azokra, akiknek nincs D-vitamin-hiányuk?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy kevésbé tarolt a vírus azokban az országokban, ahol megfelelő az emberek D-vitamin szintje.

Bár a kijárási korlátozásokon lazítottak, a járványveszély még nem múlt el, mivel még mindig nem ismerjük igazán a koronavírus működését és sem gyógyszer, sem vakcina sincs ellene. Nemcsak az rejtélyes, hogyan terjed pontosan, de az is, hogy miért vészelik át sokan könnyedén, mások azonban nagyon súlyos következményekkel.

Kevesebb D-vitamin = több megbetegedés?

Most éppen a D-vitaminnal, illetve a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők szedésével hozták kapcsolatba az immunrendszer vírusra adott válaszait. Egy ír kutatás eredményei szerint azokban az országokban tarolt nagyot a koronavírus, ahol az embereknek nagyon alacsony volt a D-vitamin-szintje.

Vitás étrendkiegészítő

Bár a D-vitaminos táplálékkiegészítők szedése újra és újra viták tárgyát képezi, e szerint az elmélet szerint mégsem teljesen értelmetlen egy-egy kapszula beiktatása, különösen a COVID-19-re veszélyeztetettebb korosztályok számára.

Citokinfelhő

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a D-vitamin szerepe nem csak a csontok és az izmok erősítése szempontjából fontos. A kulcs az úgynevezett citokinfelhő nevű jelenségben van. Ez az immunrendszer túlzott erejű válasza egy nagyobb méretű gyulladásra, amely a szervezetben jelentkezik és esetleg veszélyes is lehet – de úgy látszik, ez ritkábban fordul elő azoknál, akiknek megfelelő a D-vitamin-szintje.

Több napsütés – kevesebb vitamin?

A rejtélyes körülmény, hogy az adatok szerint a mediterrán országokban nagyobb volt a D-vitamin hiányos állapotúak aránya, mint északon. Ez azért furcsa, mert délen többet süt a nap, így elméletileg pont fordítva lenen logikus. Az ír kutatócsoportban dolgozó tudós szerint ez azért alakult így, mert az északi országokban éppen a kevés napsütés miatt vitaminokkal dúsítják az élelmiszerek többségét. A megoldás az lenne, ha minél több élelmiszert dúsítanának D-vitaminnal más országokban is, ahogy ezt a skandináv országokban teszik.

A hipotézist alátámasztja az a tény is, hogy a D-vitamin-hiány sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy magas vérnyomással küzdenek. Az pedig már bizonyos, hogy az ő körükben sokkal rosszabb lehet a koronavírus lefolyása is.

Nem kell mindenkinek szedni

Más szakértők, akik hasonló eredményekre jutottak egy amerikai kutatás során, hozzátették, hogyha mindez igaz, akkor sem kell hirtelen mindenkinek D-vitamint szednie, csak azoknak, akiknél bizonyosan hiányállapot lépett fel. Náluk mindenképp fontos, hogy az ideális szintre állítsák be a D-vitamin szintjüket, mert valószínű, hogy védelmet nyújtana a számukra nemcsak a koronavírus, de akár más betegségek ellen is.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!