Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy kicsike ország, ami igazi sajtnagyhatalom - mi a hollandok titka?

Az Északi-tenger mellett fekvő kis ország, Hollandia a világ legnagyobb sajtexportőre. Mi a titkuk? (x)  

Ha megállunk egy szupermarket hűtőpultja előtt, a sajtok csomagolásán leggyakrabban a következő szavakat olvashatjuk: trappista, emmentáli, gouda, edami vagy  maasdammer. Ez az öt félkemény sajt igazi kedvenc idehaza, és talán meglepődünk, ha meghalljuk, hogy az utolsó három sajttípus mind Hollandiában született. Vajon hogyan lett ez a kis ország sajtnagyhatalom? 

A régészek már i.e. 200-ból származó sajtkészítő eszközt is találtak a mai Hollandia területén. A középkorra a sajtkészítés- és árusítás központi jelentőségre tett szert errefelé köszönhetően a kiváló éghajlati adottságoknak.

A 14. században természetes érlelésű holland sajtokat már exportáltak is, és ekkoriban már majdnem valamennyi holland régiónak megvolt a jellegzetes sajtja. A legismertebb holland sajt például a félkemény sajtok közé tartozó Gouda, nevét az ország déli részén található Gouda városról kapta. Ugyancsak évszázadokra nyúlik vissza az Edámi sajt története is, melyet egyszerű felismerni jellegzetes gömb formájáról és piros külső bevonatáról.

A városokban a 16. században nyilvános, látványos „mérőházakat” építettek, ahol hivatalosan le lehetett mázsálni a hatalmas sajtgurigákat. Gouda, Edam és Alkmaar városában a mai napig működnek hatalmas, látványos sajtpiacok. Ezek az események a turisták által kedvelt látványosságok közé tartoznak, a vásárok színfoltjai pedig a sajthordárok, és a megszámlálhatatlan mennyiségű sajtguriga.   

A holland sajtok kiemelkedő minőségének egyik titka a természeti adottságban rejlik. Az ország nedves, mérsékelt klímája lehetővé teszi, hogy a legelők dús, zöld fűvel kényeztessék az év minden napján a teheneket. Az így kapott kiváló minőségű tej adja a holland sajtok teljes ízét. 

  

Az ország legnagyobb sajtgyártója készíti a nálunk is kapható Frico sajtokat. Sajtmesterei a mai napig nagyjából ugyanolyan módon készítik a sajtokat, mint régen. Sikerük titka a több, mint 100 éves szaktudás, és az elkötelezettség, amely szavatolja a kiváló holland minőséget és a hamisíthatatlan ízt a sajtkészítés során.

… és a holland szakértelem eredménye: kerüljön az asztalra akár egy lágy, krémes Gouda vagy egy intenzív aromájú karakteres holland sajt egy fenséges gasztronómiai ízélmény vár ránk...  

Még több Frico-terméket itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!