Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderítettük, veszélyben van-e a karácsonyi zserbó és a bejgli - így alakul a tojás ára az ünnepek idején

Ma van a tojás világnapja, ezért megnéztük, hogy alakult a tojás ára az elmúlt hónapokban, és kiderítettük, mi várható a karácsonyi időszakban.

Jelentősen nőtt a tojásfogyasztás az elmúlt években Magyarországon. Míg 2013-ban 214 db volt fejenként egy évre vetítve a tojásfogyasztás, addig ez a szám most 234 db. Tavaly összesen 2,3 milliárd darab tojást fogyasztottunk. Budai Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökhelyettese annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben az éves fogyasztás tovább növekszik hazánkban.

Megnéztük, hogy alakult a tojás ára az elmúlt időszakban, és annak is megpróbáltunk utánajárni, hogy mi várható a tojáspiacon a karácsonyi időszakban. Talán még emlékeztek páran, hogy tavaly a fipronil-botránynak köszönhetően egy darab M-es tojás ára elérte november-decemberben az 56-57 forintot. Azóta szerencsére jelentős csökkenés ment végbe a piacon.

A tojás átlagárának alakulása a budapesti és vidéki üzletláncoknál:

  2018/1.hét 2018/13.hét 2018/30.hét 2018/41.hét
M-es tojás 53,63 Ft/db 45,13 Ft/db 41,65 Ft/db 40,46 Ft/db
L-es tojás 57,3 Ft/db 48,92 Ft/db 43,54 Ft/db 45,96 Ft/db

Jól látszódik, hogy év eleje óta jelentősen csökkent a boltokban a tojás átlagára. A nagyobb szupermarketekben viszont még mindig van külföldi tojás. „Folyamatosan törekszünk az import visszaszorítására, ami jelenleg a fogyasztás kb. 20-22%-át teszi ki” - mondta Budai Zoltán megemlítve, hogy a boltokba szinte kizárólag csak a barna héjú tojásokból kerül, pedig a fehér héjúakkal sincs semmilyen probléma. 

„Karácsony környékére a tojásellátás teljesen biztonságos lesz mennyiségét és minőségét tekintve. Éppen ezért az lenne az ideális, ha a tojás eladási ára valamelyest növekedne” - jegyezte meg Budai, aki figyelmeztetett, hogy a tojástermelők nagyon kis haszonnal dolgoznak, így nem ártana, ha az ünnepekre az ő helyzetük is javulna, hiszen ezzel a fogyasztók is jól járnak.

Az M-es tojást jelenleg körülbelül 22-24 Ft-ért veszik a kereskedők a termelőktől. Erre jön még az áfa, ami 2017-től szerencsére alacsonyabb, de még így is nagyon kicsi a haszon a tojásokon.

Sütiötletek az ünnepi időszakra:

A tojásszövetség elnökhelyettese azt javasolja, hogy a fogyasztók vásároljanak nyugodtan minőségi magyar tojást a karácsonyi sütikhez. Mielőtt azonban levesszük a tojásokat a polcokról, érdemes megnézni a kilónkénti árat, nem csak a darabárat, mert egyáltalán nem biztos, hogy az M-es tojás kilónkénti ára kevesebb, mint az L-es tojásé.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!