Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, miért nem érdemes meleg vízzel mosnod és mosogatnod

Csupán egy több éves rossz berögződés miatt mossuk meleg vízzel a ruhákat és mosogatjuk el a konyhai eszközöket, pedig hideg vízzel több okból is jobban megérné. 

A hideg víz nem csak takarékos megoldás, egyes esetekben még a foltokat is jobban tisztítja, és az elnyűtt ruhákat is felfrissíti, derül ki a 24.hu cikkéből. 

Egy tisztítócég kutatója szerint a meleg vízzel való mosás csupán egy régi beidegződés, valójában pedig semmivel sem jobb vagy hatékonyabb megoldás, mint azt sokan gondolnák. 

,,Régebben még sokkal hasznosabb volt meleg vízzel mosni, mert a hő felgyorsította a tisztítási folyamatokat. Akkoriban még nem voltak olyan hatékony mosó- és mosogatószerek, mint ma. A ma használt mosószereket már úgy alkotják meg, hogy azokkal hideg vízben is látható eredményt lehet elérni" – nyilatkozta Kay Gebhart. 

Hogy miért jó ötlet hideg vízzel mosni a ruhákat? 

A hideg víz biztosan nem hagy foltokat semmilyen anyagon, felfrissíti a textíliát, ráadásul attól sem kell aggódni, hogy összemennek a ruhák. 

A legmakacsabb szennyeződésekkel is jól bánik a hideg víz, gondoljunk csak arra, amikor vérfolt kerül a textíliára, minden esetben először hideg vízbe kell áztatni a ruhaneműt, meleg vízben ugyanis nem jön ki a folt.  

Kay Gebhart szerint a mai mosószerekben már olyan enzimek vannak, amelyek hideg vízzel is éppen annyi idő alatt kerülnek reakcióba, mint meleg vízzel, így mosógépben is nyugodt szívvel moshatunk vele. 
 
Ha viszont betegség vagy fertőzésveszély miatt fertőtleníteni szeretnénk a ruhákat, legalább 65°C-os vízben kell mosni őket, a nyári időszakban pedig érdemes a napon szárítani őket, hiszen nem csak finomabb lesz az illatuk, de a napfény fertőtlenít is. 
 

És mi a helyzet az edényekkel? 

A mosogatógépeknél az előbb említett okokból kifolyólag ugyanúgy használhatunk langyosabb vagy hidegebb vizet, akik viszont kézzel mossák edényeiket, inkább maradjanak a melegebb víznél, egész egyszerűen csak kényelmi szempontból. 
 
Hideg vizes gép mosással nem mellesleg rengeteg energiát megtakaríthatunk, a mosógép például energiafelhasználásának háromnegyed részét a víz felmelegítésére fordítja, az apró változtatással azonban idővel a villanyszámlánk is hálás lesz nekünk. 
 

EZ IS ÉRDEKELHET: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!