Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, mikor térhet vissza a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer

Újra visszatér a boltokba a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer, a jövőben nemcsak az üvegeket, de a fém és műanyag csomagolásokat is vissza lehet majd váltani.
A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen – hangzott el hétfőn, a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.
 
 
A cél az, hogy minél nagyobb arányban visszaválthatóak legyenek a különböző csomagolóanyagok. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, a tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indulhat el a rendszer Magyarországon, és míg kezdetben csak az a üveg és fém csomagolóanyagokat lehet visszaváltani, később például a kozmetikai termékek csomagolása is leadható lesz a kijelölt gyűjtőpontoknál. 
 
Magyarországon évente  18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják újra, 2035-ig ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni.
 
Az államtitkár elmondta, a jövőbeli célok között több települési hulladékpontot szándékoznak létrehozni, növelni akarják a hulladékudvarok számát, ezzel pedig mérsékelni szeretnék az illegális hulladéklerakó helyek mennyiségét. 
 
 
Kurdi Róbert a Pannon Egyetem kancellárhelyettese elmondta, az üvegvisszaváltással kapcsolatos kérdőívet mintegy 20 ezer ember töltötte ki. Az eredmények szerint  91 százalékuk számára kiemelten fontos a környezetvédelem, 66 százalékuk alkalmanként összegyűjti az üveghulladékot, 40 százalékuk készpénzben szeretné visszakapni a betétdíjat, 33 százalékuk 10 és 20 forint közti összegért is visszavinné az üveget, a többiek ennél több pénzért. A kancellárhelyettes szerint ebből az következik, hogy a rendszer sikeressége nagyban fog majd függni attól, mekkora lesz a betétdíj összege. 
 
Ez is érdekelhet:
 
 
 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!