Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, mit csinál a Lidl, az Aldi és a Spar a maradék pékáruval

A hazai áruházláncok számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát. Ezért nem kerül kukába a maradék pékáru sem.

Veled is előfordult már, hogy megmaradt a kenyér fele, vagy néhány darab kifli, és hirtelen nem tudtad mihez kezdj vele? Otthon könnyű dolgod van, hiszen számtalan ételben, például mákos gubában, fasírtban vagy kenyérrakottasban is felhasználhatod a maradékot, így csökkentve az élelmiszer-pazarlás mértékét, ami az Európai Unióban rendkívül magas. Az EU tagországai összesen körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelnek évente, a szemét értéke megközelíti a 143 milliárd eurót

De mi a helyzet a boltok pultjaiban megmaradt pékárukkal? Adomány lesz belőlük vagy mennek a kukába? Megkérdeztük a hazai láncokat, mi lesz a megmaradt pékáruval, és milyen lépéseket tesznek az élelmiszer-pazarlás visszaszorításának érdekében. Bíztató válaszokat kaptunk.

Auchan

Az Auchan 17 hipermarkettel és egy szupermarkettel van jelen Magyarországon. Az üzletláncnál mindennap mentik a megmaradt, és emberi fogyasztásra alkalmas pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek mind adományként rászoruló családokhoz, illetve nélkülözőket segítő jótékonysági szervezetekhez kerülnek.

2018-ban közel 1 000, 2019-ben pedig közel 700 tonna megmaradt élelmiszer vált adománnyá. Ebből 2019-ben közel 500 tonna pékáru volt. Az élelmiszermentést évek óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével végzik.

Ez is érdekelhet!

Útmutatót készített a NÉBIH, hogy NE pazarold az élelmiszert

Aldi

Az ALDI mind a 144 magyarországi üzletében naponta mintegy két-háromezer helyben sütött pékterméket kínál a vásárlók számára. Ezeknek az előkészített termékeknek nagyjából 90-95 százaléka értékesítésre is kerül. Az áruházlánc az este érkező vásárlói számára szintén a teljes szortimentet biztosítani kívánja, így a termékek egy része a zárás időpontjában is megtalálható a polcokon.

Az áruházlánc belső szabályozásának megfelelően, az elkészített péktermékek nem kerülnek megsemmisítésre. A lesütött, és megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket – a sütést követő napon – az Élelmiszerbank szállítja el az áruházlánc azon üzleteiből, amelyekkel már szerződéses kapcsolatban áll. Jelenleg ez az ALDI üzleteinek kétharmadát fedi le. A többi üzletből a megmaradt, emberi fogyasztásra alkalmas termékeket állatparkok, őstermelők szállítják el.

Lidl

A Lidl áruházakban megtalálható legmagasabb technológiai követelményeknek megfelelő kemencék lehetővé teszik, hogy naponta többször is helyben frissen készített, változatos péksütemények kerüljenek a polcokra.

A vállalat számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát és elejét vegye az élelmiszer-pazarlásnak. Így a helyben sütött pékáruk esetében is: az áruházak pontos sütési terv alapján határozzák meg a napi fogyasztáshoz igazodó mennyiséget, mindig csak annyi pékárut sütnek, amennyi várhatóan el is fogy az áruházakban.

Emellett mindent megtesznek azért, hogy a megmaradó pékáruk, amelyek mégsem kerültek értékesítésre, ne végezzék hulladékként. A boltlánc ezeket állatkerteknek és vadászegyesületeknek adja, vagy biogázüzemben hasznosítja újra és elektromos energiát állít elő belőlük.

Receptajánló:

Tesco

Naponta átlagosan több mint 15 millió darab pékáru kerül a magyarországi Tesco áruházak polcaira. A boltlánc arra törekszik, hogy működése során minél kevesebb élelmiszer-felesleget termeljen. Készletezési rendszereik folyamatos fejlesztésének köszönhetően a napi pékáru-mennyiségnek közel 90 százalékát tudják értékesíteni.

A fennmaradó rész több mint háromnegyedét (76%) a Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezetein keresztül rászorulók számára, adományként adják át. Csak olyan élelmiszerek (pékáru, zöldség, gyümölcs) kerülhetnek átadásra, amelyek biztonságosan megehetők, vagyis nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma nem látszik rajtuk. Jelenleg 202 magyarországi áruházból több mint 170 vesz részt az élelmiszermentő programban, melyek 2019. október végéig összesen közel 24 000 tonna élelmiszert adományoztak, több mint 200 helyi partnerszervezeten keresztül.

Az adományozáson felül a Tesco a lejárat közeli termékeket a munkavállalóik és vásárlóik részére egyaránt csökkentett áron (ún. sárga címkés termékek) teszik elérhetővé, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást.

Ez is érdekelhet!

Ennyi lesz idén a legalacsonyabb bruttó alapbér a Sparban

Spar

Az áruházlánc kilencedik éve egyedülálló adományprogrammal segíti a magyarországi állatparkok és menhelyek, valamint vadasparkok nélkülözhetetlen állatmentő és gondozómunkáját.  A szupermarketekben és a hipermarketekben feleslegessé vált, kereskedelmi forgalomba nem hozható vagy onnan kivont termékeket olyan szervezeteknek ajánlja fel, amelyek állatok gondozásával és megmentésével foglalkoznak. Az akcióban részt vesz valamennyi áruház, melynek vonzáskörzetében egy ilyen profilú, megfelelő engedélyekkel rendelkező szervezet vagy intézmény működik, és szívesen veszi a hús-, húskészítmény-, tejtermék-, zöldség–gyümölcs- és pékáru-termékeket takarmányozás céljából.

Receptajánló:

A Spar mindemellett a vásárlókat a gazdaságosabb élelmiszer felhasználásra buzdítja. Az üzletekben évről évre szerveznek akciókat, melyek során arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egy-egy tudatos döntés. Például, ha egy közelebbi szavatossági idejű terméket vásárolsz, már tettél is az élelmiszer-pazarlás ellen.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balazspusztai64
balazspusztai64 Fri, 2020-03-13 16:27

-Tisztelt koszlder/Koszlder! Kiválóan lehet vele fűteni.(Kevés ág,fa,darálékkal keverve ,a jelenlegi,Tél a Tavaszban,vagy Tavasz a Télben,Febr.Márc. Fűtöttem ezzel az ágdarálékkal.(Minden településen van ágdaráló.)Vállalkozó is lehet.A nyesedéket,ágakat,egy erre készített géppel felaprítja.Néha gond az ág apríték elhelyezése.A puha fa,vegyes fa aprítékot hozzánk ingyen hozza.1- 1,5m3 mennyiséggel kb 3hétig tudok tüzelni.Keményfa ág aprítékért,akác,tölgy,stb kb 1000Ft/ m3 kért.Lényegében 1000-2000Ft-ért tüzelek egy hónapig.Csak hát hamuzni kell.Lapátolni kell.De nem forgatja a gázórát.Gondolom,ott is van ágdaráló?Van vegyes fűtési lehetőség?

bfkerek
bfkerek Fri, 2020-01-17 09:28

A coop kimaradt? Nálunk a falusi Coop-ba a városiból hozzák le a megmaradt pékárút, aztán azt sózzák rá az idős vásárlókra teljes áron... Már ezért is voltak jelentve, de a bíróság szerint ha az árú szavatossága nem járt le akkor eladható. - A gond itt csak az hogy a hétfőn sütött, szerdáig jó kenyeret még szerdán este 6-kor eladják ( mivel papíron csak éjféltől romlott). A megmaradt húsipari termékeket "szalámivégeket" pedig az ipari hulladék tároló helyett bezacskózzák és számla nélkül, féláron rásózzák a "rászorulókra"

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2020-01-14 17:01

Én magán Élelmiszerbankot üzemeltetek. Szerencsére a környékünkön kertes házak vannak, állatot is tartanak, így a maradék kenyeret, zöldséget egyszerűen kiakasztom a kuka fülére és mindig el is tűnik. Még a felhasználható, de nekem már valami miatt nem kellő élelmiszert is belerakom, annak is kerül gazdája. Mindent csomagolva, elkülönítve, hogyha valaki meg akarná enni, azt is megtehesse.
A használt olaj az egyetlen, amivel nem tudok mit kezdeni. Mivel kocsim nincs, nem járok benzinkútra, hogy ott leadjam. Ezért műanyag palackba öntöm és belesüllyesztem a kukába, hátha a szemét szortírozása közben kiszedik és megsemmisítik. Mást nem tudok tenni vele.