Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, veszélyes-e a vízben található mikroműanyag

Új jelentést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ivóvizekben előforduló mikroműanyag-szennyezettségével kapcsolatban. A szervezet szerint még nincs mitől félni. 

Egyre többször lehet olvasni jelentéseket és különböző statisztikákat arról, mennyi mikroműanyag, vagyis 5mm-nél kisebb műanyagdarab található az ivóvizekben és saját szervezetünkben – írja a hvg.hu.

A legutóbbi felmérések alapján elmondható, hogy mikroműanyaggal életünk már szinte minden területén találkozhatunk, a sörben, a vízben, sőt, még az esőben és a sarki jégtáblák alatt is megtalálhatóak a parányi műanyagdarabok, ráadásul egy ember átlagosan 5 gramm mikroműanyagot, azaz mondhatni, egy bankkártyát fogyaszt el tudta nélkül egy hét alatt. 

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi felmérésében az ivóvizekben található mikroműanyagokról illetve annak az emberi szervezetre való hatásáról tett jelentést.  A WHO bár óvatosan, de kijelentette, hogy az ivóvízben található műanyag egyelőre nem jelent veszélyt az emberi szervezetre nézve, ugyanis a műanyag leginkább csak áthalad a szervezetünkön, majd természetes úton távozik belőlünk. 

A BBC-n megjelent jelentésről azonban még csak óvatosan mernek beszélni a kutatók, a mikroműanyag problémájával ugyanis csak pár éve kezdtek el foglalkozni, így az eddigi ismeretek és rendelkezésre álló adatok mennyisége sem elég még, még évek kellenek ahhoz, hogy biztosat lehessen állítani. 

A WHO szerint az ivóvízben található mikroműanyagnál sokkal nagyobb problémát jelentenek a szennyezett vizek, ezekből ugyanis rengeteg ember iszik nap mint nap, ez pedig átlagosan évi egymillió halálesetért felelős. 

EZ IS ÉRDEKES: 

via hvg.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!