Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köcsögös bab és gibanica - ezekkel az ételekkel temetik a telet a Busójáráskor

Egy ősi népszokás köré épült több napos ünnepély és mulatozás kezdődött Mohácson. Ez a busójárás, mely a télűzés és tavaszköszöntés mellett a finom ételekről szól.

Elkezdődött Mohácson a busójárás, melynek keretében csütörtöktől húshagyó keddig több 100 jelmezes űzi el a telet, és köszönti a tavaszt. A városban a hagyomány eredetét a törökűzés legendájához is kötik. A monda szerint az 1526-os mohácsi csata utána a római katolikus sokácok feltehetőleg a mai Bosznia-Hercegovinából a városba jöttek, és búvóhelyet kerestek a törökök elől a Mohácsi-sziget mocsaras vidékén. Egy este megjelent nekik egy sokác öregember, aki azt mondta, hogy vissza fognak térni házaikba, készüljenek fel a harcra és várják a jelet, ami egy viharos éjszakán érkezik majd, aranyos ruhába öltözött és félelmetes maszkot viselő vitéz képében. A sokácok másnap fegyvereket, álarcot készítettek és vártak hosszú éveken, mire ott termett egy lovas, akivel átkeltek a Dunán. A törökök, mikor meglátták a maszkos alakokat, annyira megijedtek, hogy elmenekültek Mohácsról. Ez a legenda szerinti eredete a busójárásnak, mely valójában csak jóval később nyerte el mai alakját.

A busójárás hungarikum. A többnapos ünnepélyre az ország és a világ minden pontjáról érkeznek az emberek. A mulatozás a keddi farsangolással zárul, amikor a főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét. A busójárás a jó hangulat mellett a finom ételekről, italokról is szól.

Az ilyenkor kínált fogások többségét más napokon is szívesen fogyasztják Mohácson és környékén. Vannak olyan ételek, amik a határ közelsége miatt Horvátországból és Szerbiából származnak. Hogy ilyenkor mit szoktak enni a helyiek és a városba látogatók, arról nem más mesélt nekünk, mint Nagy Tibor, legendás mohácsi vendéglátós.

Köcsögös bab, avagy a sokácok babgulyása

„A házaknál sok vendéget fogadnak. Ilyenkor adva van a helyi köcsögös bab (sokác bab), ami egy cserépedényben készül. Ez a fogás a sokácok miatt mindenhol megjelenik” – meséli nekünk a lassan 78 éves Tibi bácsi, aki 44 évig dolgozott étteremvezetőként a híres mohácsi Halászcsárdában. Elmondása szerint azért szeretik ilyenkor a köcsögös babot, mert egyszerű fogás, könnyen elkészíthető és tartalmas, így nincs szükség mellé másik fogásra, hogy az ember jóllakjon. 

A köcsögös bab valójában a helyi babgulyás, mely a főzés módja miatt igazi különlegesség, bár ahány ház, annyiféleképp főzik. Az étel készítéséhez egy cserépedény szükséges, melyet a helyi fazekasoktól lehet beszerezni. A főzéshez tüzet kell rakni, az edénybe pedig általában frissen fejtett bab, füstölt sertéshús, marhahús, zöldségek, só, bors és a végén piros paprika kerül. Az étel a forrástól számítva 2-2,5 óra alatt készül el. A főzés során arra kell figyelni, hogy a cserép ne közvetlenül a tűzbe, hanem mellé kerüljön, onnan kapja a hőt. Ilyen edényben egyébként a babon kívül töltött káposztát is készítenek, ami szintén egy nagyon tartalmas és kedvelt étel a busójárás idején.

„Rengetegen jönnek a városba. Mi régen sokféle halételt készítettünk, halászlét vagy kecsegepörköltet. Természetesen, amikor volt egy ilyen hatalmas tömeg, akkor többfajta étellel kellett készülni, így volt például leves is” - emlékszik vissza Tibi bácsi azokra az időkre, amikor még étteremvezető volt. Mesél egy másik szokásról is:

„Szép hagyomány, hogy a horvátországi Kopácsról átjönnek olyan vendéglősök és halászok, akik nyárson sütik a pontyot. Ennek az ételnek csíptetett ponty a neve. Nagyon látványos a sütése” – magyarázza a vendéglős. A megtisztított halakat általában egy fűzfaágakra tűzdelik, és a tűz mellé rakják, nehogy megégjen. A folyamat végén a halat pirospaprikával szokták fűszerezni, és kenyérrel tálalják.

Tibi bácsi megjegyzi, hogy mivel a sokác délszláv nép, ezért az éttermek ilyenkor készülnek például csevappal, razsnicivel és egyéb ételekkel a szomszédos országokból.

Desszertekből sincs hiány

„Az étkezések végén természetesen van desszert, ami a fánk. Mindegyik fajtát sütik” - mondja a vendéglátós, aki hozzáteszi, a fánkkészítésnek ilyenkor a házaknál nagy hagyománya van. A csörögefánk az egyik kedvelt vendégváró.

A fánk mellett sokan várják gibanicával a látogatókat, ami egy tradicionális szerb, horvát édesség. Hasonlít egy kicsit a túrós rétesre, bár ennek a desszertnek is többfajta változata létezik. 

A finom ételek mellett az italok sem hiányozhatnak a busójárásról. Minden busó tarisznyájában lapul egy üveg bor vagy pálinka, ami mellé nem árt, ha kerül pogácsa is.

A jövő keddig tartó mohácsi busójáráson harmincnégy helyszínen csaknem száz rendezvényt tartanak. Szombaton például ismerkedni lehet a szerb gasztronómiával, és látványfőzés is lesz a Vesele Buše busócsoporttal. A részletes programot itt tekintheted meg ›››

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!