Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kórházakban, sulikban is terjed: de mi szükségünk van a mézhelyettesítő szirupra?

Hallottál már a mézízű mézhelyettesítőről? Az összetevői és az ára miatt sem biztos, hogy a legjobb választás. Megnéztem, mi fán terem ez a furcsa és vitatott termék!

Néhány napja láttam egy méhész posztját a Facebookon, aki kiborult azon, hogy az óvodás gyerekeknek mézhelyettesítő szirupot adnak igazi méz helyett tízóraira és uzsonnára. A méhész felajánlotta, hogy a kecskeméti óvodáknak 500 Ft/kg-os áron adja a mézét, illetve hogy 50 kilogrammos mennyiségig intézményenként 5 kilogramm ingyen mézet is biztosít. A méhész posztja azóta sajnos eltűnt a közösségi oldalról, pedig többezer lájk és komment érkezett alá. Igaz, sokan bírálták a méhészt, amiért nekiment a magas fruktóztartalmú helyettesítő terméknek.

Bevallom őszintén, hogy engem már az meglepett, hogy ilyen termék létezik. Korábban sosem találkoztam vele, de kis kutakodás után kiderült, hogy nemcsak óvodákban és iskolákban, hanem a kórházakban is előszeretettel használnak mézhelyettesítőt. 

Mi fán terem a mézhelyettesítő?

Talán nem meglepő, ha azt írom, hogy a mézhelyettesítő legfőbb jellemzője, hogy nem tartalmaz mézet. Ellenben mézaroma az kerül bele, hogy ez pontosan miképp készül, arra valószínűleg sokan kíváncsiak lennénk. A termék ezen kívül a következő összetevőket tartalmazza: fruktóz  (83%), ivóvíz, étkezési sav (citromsav) és színezék (karamell). A helyettesítő valójában nem más, mint kukoricaszirup, ezért olyan magas a fruktóztartalma.

Finomságok valódi mézzel:

Van létjogosultsága?

A helyzet az, hogy igen, van. Manapság egyre többen váltanak növényi étrendre, és mivel a mézízű mézhelyettesítő szirupban semmilyen állati eredetű alapanyag nincs, így a vegánok nyugodtan fogyaszthatják. Ugyanakkor ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy ha valaki nem eszik kolbászt, sajtot, mézet akkor mi szükség van az ezeket imitáló termékekre? Meg lehet lenni ezek nélkül is.

„A fruktózt tartalmazó élelmiszerek fogyasztása kisebb vércukorszint-emelkedést eredményez, mint a szacharózt vagy glükózt tartalmazó élelmiszereké. Fontos a változatos és a kiegyensúlyozott étrend betartása!” - áll a termék csomagolásán. A fruktóztartalom jól hangozhat, hiszen a gyümölcsökben is ez van, azonban az nem elhanyagolandó, hogy a túlzott fruktózfogyasztás szintén hozzájárulhat az elhízáshoz.

Erről bővebben ITT olvashatsz

Előfordulhat az is, hogy valaki mézallergiás, gyerekkoromban például nekem is voltak kiütéseim a méztől. Ebben az esetben is jó választás lehetne a mézhelyettesítő, amit viszont pont a magas fruktóztartalma, a színezék és az aroma miatt inkább jobb lenne, ha nem adnának a gyerekeknek az óvodában.

Nem olcsóbb, mint a méz

A méz évről évre drágul, ezért azt gondolnánk, hogy egy mézhelyettesítő termék olcsóbb lesz, mint az eredeti változat. Nem feltétlenül van így. A KSH adatai szerint decemberben a méz átlagára 1985 Ft/kg volt, ennél persze drágább és olcsóbb termék is volt. Ezzel szemben a mézhelyettesítőt 50 x 20 grammos kiszerelésben lehet beszerezni, ára így 2490 Ft/kg. Az óvodák és kórházak tehát jobban járnak, ha nagy kiszerelésben szerzik be az igazi mézet azoknak, akik szeretik és fogyaszthatják.

Szavazz!

Próbáltátok már a mézhelyettesítőt?

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!