Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A koronavírus hatása: ezért változhat majd 180 fokot világnézetünk...a jó irányba!

Rövidtávon rákényszerülünk, de lehet változni akkor is, ha lekerül rólunk a nyomás? Lehet, hogy teljesen megváltozik a világszemléletünk a vírus után?  

Lidewij (Li) Edelkoort (a képen látható designtrend-kutató) eddig azzal foglalkozott, hogy a világ változásai hogyan hatnak a divatra és a designra, most viszont nem csak esztétikai, de életfilozófiai előrejelzést is adott, mely optimizmusról tanúskodik, sőt egyenesen a világrend és a gazdaság közel száznyolcvan fokos fordulatát vetíti elő. Mindezt a koronavírus szemszögéből vizsgálva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lidewij Edelkoort (@lidewijedelkoort) által megosztott bejegyzés,

A trendelőrejelzőnő így fogalmazott: 

„A koronajárvány hatásai arra fognak kényszeríteni, hogy lassítsunk a tempón, ne üljünk repülőre, otthonról dolgozzunk, csak a legközelebbi hozzátartozóinkat és barátainkat fogadjuk, és megtanuljunk önellátóak és tudatosak lenni."

Minden megkérdőjeleződik bennünk

Ez alatt a folyamat alatt Edelkoort szerint minden rendszert megkérdőjelezünk, melyet születésünk óta ismerünk, és számításba kell vennünk ezeknek a felbomlását is. Ahogy azt a különböző médiafelületeken láttuk, az igaz, hogy sokan megkérdőjelezik a fennálló rendszereket. Ezt ki-ki a maga kis paradigmájában teszi, amelyben végzi a működését: a világ ellenzéki pártjai a kormánypártok bukását vetítik előre, a baloldali társadalomfilozófusok a kapitalizmus végét vizionálják, a status quo őrzői pedig igazolva látják, hogy miért kell még keményebben ellentartani a globalizációnak, különösképpen következményének, a tömeges migrációnak.

Előtérbe kerül a kreativitás

Mindenki csak szögeket lát, ha kalapács van a kezében. Nem kizárt, hogy ebbe a hibába esik Edelkoort is, hiszen ő úgy látja, hogy a világot érintő váratlan és nagy mértékű leállás ahhoz fog vezetni, hogy kreatívak leszünk, de legalábbis az improvizációt és a kreativitást tartja a következő időszak legfontosabb értékének. Persze mivel ő a termékek világában mozog, azon belül is elsősorban a ruhák és luxuscikkek között, azt minden bizonnyal jól méri fel, hogy mondjuk mi itt Európában szívesebben variáljuk majd és alakítjuk át a már meglévő ruháinkat és tárgyainkat, ami persze kreatív folyamat.

Volt, nincs kínai áru?

A dezeen.com-nak adott interjújában úgy gondolkodott, hogy a kínai áruk el fognak fogyni a polcokról, és az európai cégek közül is sokan csődbe mennek, ezáltal a gyártás teljes megújulhat, új ötletekkel, új látásmóddal. Talán nálunk még nem annyira érezhető, de világszerte egyre inkább felismerik a fiatalok, hogy nem jó dolog az őrületes mértékű fogyasztás, és elvetik például a fast fashiont.

Ez egy olyan jelenség, melyet Edelkoort egyébként előrejelzett, és hasonló, csak még gyorsabb változásra számít a fogyasztás egyéb tárgyaival kapcsolatosan is, sőt egyenesen új gazdaságról beszél, más értékrenddel. 

„Reménykedem egy másik, jobb rendszerben, amelyet az emberi munka és körülményei iránti tisztelettel alakítunk ki.”

Ami az emberek személyes élményét illeti a fogyasztás csökkentésével kapcsolatosan, Edelkoort szerint kevesebb ingert fogunk kapni a fogyasztásra az előbb tárgyalt gazdasági változások hatására, és úgymond hirtelen kell lejönnünk az állandó shoppingolásról és ez fogja bennünk elindítani a tárgyakkal kapcsolatos DIY (csináld magad) esztétikának a megjelenését is.
Bár az ember valami miatt szeret fogyasztani, felhalmozni, az önérdek előtérbe helyezésével, a szakértő szerint most mégis lehetőség lesz arra, hogy a vásárlási láz végre tartósan leálljon, mert most majd az emberek belső indíttatásából jön létre. 

"A fogyasztás karanténjában megtanuljuk, hogy hogyan örüljünk egy egyszerű ruhának, újra felfedezzük a rég kedvenceinket, elolvassuk az elfeledett könyveket, irdatlanul sokat főzünk, hogy újra széppé tegyük az életet.”

Már most is látható, hogy ez jelenleg többé-kevésbé úgy van, ahogy Edelkoort mondja, a kérdés csupán az, hogy a vírus hatása, mely Edelkoort szerint kulturális lesz és emiatt kulcsfontosságú egy alternatív, lényegileg más világ létrehozásában, tartós lesz-e, vagy inkább csak lecsengő trend.

Az ökológiai lábnyom csökkentése

A leállás miatti ökológiai lábnyom csökkenésről is úgy gondolja, hogy hosszútávú hatása is lesz a termelésre. Lehetségessé válhatna az, hogy a gyárak évente két hónapra bezárjanak annak hatására, hogy most látjuk, hogy ez milyen jót tesz a környezetnek. Nyilván jó lenne, de erről megoszlanak a vélemények, és a gyárak tulajdonosai minden bizonnyal elleneznék az évente megismétlődő kéthavi leállást.

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!