Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koronavírus, influenza vagy allergia? Ezek a fő különbségek

Nehéz megállapítani, melyikre gyanakodj, de nem lehetetlen.

Az új koronavírus Kínából, Vuhan városából indult világhódító útjára, és azért tudott ilyen messzire eljutni, mert a legtöbb esetben nagyon enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, ezért az emberek nem mennek vele orvoshoz, és sokszor nem is maradnak otthon. Pedig annyira nem is bonyolult megkülönböztetni a tüneteket az influenzától vagy az allergiától, mindegyik esetében van ugyanis egy-két olyan tünet, ami csak az adott betegségre jellemző.

A koronavírus tünetei

A legtöbb koronavírusos magas lázra, légzési nehézségekre és száraz köhögésre panaszkodik, ezek az új fertőzés leggyakoribb tünetei. Kiderült a járvány terjedése során, hogy a szaglás gyengülése is adhat okot a gyanakvásra, valamint a végtagfájdalom, gyengeség és a hányás-hasmenés is jelentheti a koronavírust. Ritka azonban, hogy valaki láz nélkül, köhögés nélkül átvészeli a fertőzést úgy, hogy közben, mondjuk, hasmenése van – ezek a tünetek inkább együtt jelentkeznek, mintsem külön-külön.

Az influenza kicsit más

Bár most a koronavírus kapja a legnagyobb nemzetközi figyelmet, nem érdemes elfelejteni, hogy influenzaszezon is van, ami szintén egy nagyon veszélyes betegség lehet az egyébként is krónikus kórokkal élőknek, vagy legyengült szervezetű embereknek. Az influenza ugyanúgy lázzal, köhögéssel és fáradékonysággal járhat, mint a koronavírus-fertőzés, csakhogy a köhögés nem feltétlenül száraz, és társulhat még a tünetek mellé orrfolyás és végtagfájdalom is, utóbbi kettő a koronavírusnál viszonylag ritka. Ennek ellenére, ha nincs valamilyen komolyabb betegséged, és nem érzed magad nagyon rosszul, érdemes az influenzával is otthon maradni – egyrészt azért, mert lehet, hogy mégis koronavírusos vagy, másrészt azért, mert ráfertőződhetsz egy influenzára is, a dupla betegség pedig egyáltalán nem gyerekjáték.

Jön az allergiaszezon

Tavasszal beindulnak az allergiások is, és bár ijesztő lehet, ha valaki elkezd tüsszögni, és az orra is folyik, nem kell aggódnia: ez a kettő egyáltalán nem a koronavírus tünete. A tüsszögés ugyanakkor lehet veszélyes, hiszen tünetmentesen is hordozhatjuk a koronavírust, és allergiásként átadhatjuk másoknak, ezért érdemes ilyenkor is kevesebbet emberek közé menni – a koronavírus ugyanis elsősorban cseppfertőzéssel terjed.

via

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!