Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Közeleg a kullancsszezon, ideje felkészülni!

Nemsokára indul a kullancsszezon: milyen veszélyeket rejt magában a kullancscsípés és hogyan védekezhetünk ellene?

A kullancsszezon jellemzően áprilisban indul és egészen szeptember végéig tarthat. Bár a legtöbb kullanccsal általában nyáron találkozhatunk, az elmúlt évek enyhe telei, kora tavaszai miatt már korábban és tömegesen jelennek meg a komoly betegségeket is hordozó kullancsok.

Dr. Dezsényi Balázzsal, a Rózsakert Medical Center infektológus szakorvosával a kullancsok által terjesztett, emberre veszélyes betegségekről, a megelőzés lehetőségéről, valamint arról gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat: mit tegyünk, ha megcsíp egy kullancs?

Az emberre veszélyes kullancs által terjesztett betegségek

A fertőzött kullancsok Magyarországon elsősorban két, emberre veszélyes betegséget terjeszthetnek: a Lyme-kórt és a kullancs-encephalitist. Korai stádiumban a Lyme-kór jellegzetes tünete egy legalább 5 cm átmérőjű, kokárdaszerű rajzolatot mutató bőrpír. A panaszok a fertőzést követően 1-2 héttel jelentkezhetnek. A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, mely a Lyme-kórral ellentétben antibiotikummal nem kezelhető.

A korai Lyme-kór legjellemzőbb tünetei

 • Az ún. vándorló bőrpír, ami körkörösen, kokárdaszerűen terjed a bőrön,
 • fejfájás, levertség, ritkán arcidegbénulás.

Fel nem ismert vagy kezeletlen esetekben vándorló nagyízületi (térd, váll) gyulladás és különböző idegrendszeri panaszok alakulhatnak ki. A Lyme-kór a megfelelő antibiotikum adásával gyógyítható.

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) legjellemzőbb tünetei

 • Magas láz (> 38 Celsius fok),
 • fejfájás,
 • tudatzavar,
 • végtag- és izomfájdalom.

Ritkán ugyan, de akár súlyos bénulással járó eseteket is okozhat. Mivel antibiotikummal nem kezelhető, ennél a betegségnél még fontosabb a megelőzés: a Lyme-kórral ellentétben védőoltással elejét vehetjük a súlyos állapotok kialakulásának.

A kullancs-encephalitis elleni védőoltás

A betegség megelőzése érdekében Magyarországon két fajta oltóanyag van forgalomban.

1. fajta: külön van 1-12 éves korú gyerekeknek, illetve 12 éves kor felettiek számára:

 • Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást, és ezt követő 9-12 hónap múlva a 3. oltást. Fontos tudni, hogy a védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki.
 • Az első emlékeztető oltás: az alapimmunizálás után az első emlékeztető oltás beadására három év múlva szükséges. Ezt követően 49 éves korig öt évenként kell emlékeztető oltást adni, 49 éves kor felett az emlékeztető oltások beadása háromévenként esedékes.

2. fajta: külön 1-16 éves korú gyerekek, illetve 16 év felettiek számára:

 • A védettség kialakításához itt is 3 oltás szükséges.
 • A második oltást az első után 1-3 hónappal, a 3. oltást a második után 9-12 hónappal szükséges beadni.
 • 60 éves korig az első emlékeztető oltást a 3. adag után nem több mint 3 évvel kell beadni, a következőket 3-5 évente. 60 év felettieknek mindig 3 évente ajánlott az emlékeztető oltások beadása.

Olvastad már?

Szabadulj meg a stressztől mozgással!

Hogyan védekezhetünk a kullancscsípés ellen?

 • A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákon találhatóak meg, sokkal inkább a burjánzó aljnövényzetet, sűrű cserjés területeket kedvelik.
 • Fontos, hogy a megfelelő ruházatra is ügyeljünk: lehetőség szerint legyen minél zártabb: mivel „alulról támadnak”, érdemes a nadrág szárát a zokni szárába tűrni.
 • Gyakran a hajas fejbőrt, a fülek környéki finom bőrt célozzák meg, így érdemes kalapot viselni.
 • Ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet kezeljük mindig riasztószerekkel.
 • Az utolsó, de legfontosabb a védekezés szempontjából, hogy minden esetben kérjünk meg valakit, hogy a kirándulás után segítsen a teljes bőrfelület átvizsgálásában.

Mi tegyünk, ha megcsíp a kullancs?

 • Fontos, hogy a lehető leggyorsabban távolítsuk el a bőrből: egy szemöldökcsipesszel vagy speciális kullancscsipesszel fogjuk meg a kullancsot a fejéhez legközelebbi ponton, ügyelve, hogy ne nyomjuk meg a potrohát, és egy jól irányzott, lassú, húzó mozdulattal húzzuk ki a bőrből. A csípés helyét fertőtlenítsük le.
 • A tévhittel ellentétben nem baj, ha a kullancs feje az eltávolítás után a bőr alatt marad, nem szükséges kipiszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából. A kiszedett kullancs „bevizsgálása” nem szükséges: orvosnál a jellegzetes bőrpír illetve a fent részletezett panaszok és tünetek kialakulása esetén kell jelentkezni.
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szofiiii
Szofiiii Fri, 2018-05-11 15:10

A háziállatokat is célszerű rendszeresen átnézni, mert róluk is könnyen átmehet. Gyerekekre nézve pedig különösen veszélyesek lehetnek. Ma már lehet egyébként kullancsveszély elleni biztosítást is kötni, így ha kifogtunk egy fertőzött példányt, nem kell saját pénztárcánkba nyúlni az antibiotikumkúra esetén. Nemrég találtam egy olyat, ami ingyenes, csak regisztrálni kell hozzá itt: https://www.genertel.hu/kullancs. Ezután pedig bárkinek, aki velünk egy háztartásban él, bárhol a világon megbetegszik kullancscsípés következtében, annak térít a biztosító. Május 20-áig pedig a regisztrációval ajándékutalványt lehet nyerni + ha iskolás, óvodás vagy bölcsis a gyerek, az intézményének is lehet nyerni. Mindezt úgy, hogy nem kell fizetni semmiért csak regisztrálni.