Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A közösségi médiából tájékozódsz fogyókúraügyben? Ezért legyél óvatos az online tanácsadókkal

Rengeteg ún. influenszer ad fogyókúrás tanácsot az interneten, kutatók most utánanéztek a megbízhatóságuknak. Nézzük, mire jutottak!

A közösségi oldalak, különösen az instagram előretörésével még szélesebb rétegeket érhetnek el az ún. influenszerek, azaz azok a személyek, akik valamilyen témakörben járatosnak adják ki magukat (az elnevezés az angol influence szóból ered, aminek jelentése: hatás, ill. hatással lenni valakire). Az igazán sikeresek, akár milliós követőtáborral is rendelkezhetnek, ami nagy felelősséget ró a vállukra. Ezzel sokan élnek, vagy talán inkább visszaélnek a gyorsan felívelő pályájú influenszerek közül. (Tisztelet persze a kivételnek.)

Az egyik legnépszerűbb terület, amire sokan közülük rárepülnek, az az életmód, a fitness, a fogyókúrák, a különböző étrendi tanácsok világa. Azonban kevesen vannak közöttük, akik megfelelő végzettséggel rendelkeznének ahhoz, hogy ilyen tanácsokat osztogassanak követőiknek.

Ennek a jelenségnek járt utána a skóciai Glasgow-i Egyetem kutatócsapata, akik Nagy-Britannia legnépszerűbb 9, fogyókúrával foglalkozó influenszerének a tevékenységét vizsgálták. A bekerülési kritéirum minimum 80 000 követő volt – legalább egy közösségimédia-oldalon. Christina Sabbagh kutató szerint a vizsgált „blogok” legtöbbjét nem tekinthetjük pontos, hiteles és megbízható forrásoknak az egészséges testtömegcsökkentés tekintetében, mivel ezeknél az oldalaknál gyakran tényként kezelik az influenszer személyes véleményét, és az ezeken a felületeken megjelenő állítások jellemzően nincsenek összhangban a brit táplálkozási ajánlásokkal. Sabbagh szerint ez a viselkedés pedig „potenciálisan káros hatással lehet a széles követői körre”.

A 9 influenszer közösségi oldalait egy 12 kritériumból álló, a hitelességet felmérő vizsgálatnak vetették alá. A kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogy az ezeken megjelenő, az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos állítások mennyire átláthatóak, megbízhatóak, táplálkozástudományi szempontból mennyire állják meg a helyüket, és mennyire rendelkeztek bizonyítékokon alapuló tudományos háttérrel. Ezeken túl vizsgálták még, hogy az adott influenszerek milyen – adott esetben kereskedelmi – érdekeket képviselnek. Ezen túl a kutatók az adott oldalakon megjelentetett utolsó 10 recept energia-, szénhidrát-, fehérje-, zsír-, telített zsír-, élelmi rost-, cukor- és sótartalmát is kiszámolták.

Egy influenszer akkor „ment át” a vizsgán, ha a 12 kritérium legalább 70%-ának megfelelt. Az eredményeket az Európai Elhízástudományi Konferencián ismertették a kutatók. Ezek szerint 5 influenszernél volt megállapítható, hogy a saját, tudományosan nem megalapozott véleményét állította tényként a közönsége elé, és egyik blogger bemutatott receptjei sem voltak összhangban a brit táplálkozási ajánlásokkal. A 9 blog közül csak egy ment át a szűrőn, amelyet egy megfelelő végzettséggel rendelkező szakember vezet.

A kutatók következtetése szerint a közösségi médiában egyre jelentősebb szerepet betöltő influenszerek nem tekinthetőek hiteles forrásoknak a testtömegcsökkentés szempontjából. Véleményük szerint minimum elvárásnak kellene lennie ezeknél a bloggereknél a megfelelő szakmai végzettségnek.

Az én személyes meglátásom szerint itthon sem rózsásabb a helyzet. Számos életmódblogger, -tanácsadó rendelkezik hatalmas követőtáborokkal, és nagyon-nagyon kevesen vannak közülük, akiknek az általuk osztott tanácsokra vonatkozóan  megfelelő végzettségük lenne.

Legyünk mindig óvatosak és kritikusak az influenszerek tanácsaival kapcsolatban, hiszen nagyon gyakori, hogy valamilyen kereskedelmi érdeket képviselnek. Emellett a megfelelő szakmai végzettségi hiányában nincsenek tisztában az emberi szervezet alapvető működésével (gyakran még az anatómiájával sem), és így valóban tudnak olyan tanácsot adni, amelyek bizonyos követőik számára kifejezetten károsak, veszélyesek lehetnek.

Ha egészségesebben szeretnénk élni vagy fogyni szeretnénk, vagy változtatni az életmódunkon, akkor mindig keressünk fel végzett dietetikust, hiszen ő fog tudni olyan tanácsokat adni, amelyekkel elérhetjük kitűzött céljainkat anélkül, hogy egészségünk ennek kárát látná.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via The Independent

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!