Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

„Krumplipüréből is lehet cukiságot készíteni” – Salamon Csillával beszélgettünk első receptkönyvéről

Gyakori látogatóinknak aligha kell bemutatni Salamon Csillát és kreatív ételeit. A bázakerettyei szakáccsal beszélgettünk főzésről, és hamarosan megjelenő szakácskönyvéről.

Salamon Csilla 2011. június 1-jén regisztrált a Nosalty-ra, eleinte azért, hogy megméretesse magát a többi szakács között. Hat év alatt 1000 receptet regisztrált az oldalunkon. Nagy vágya volt, hogy ezek közül néhányat egy saját könyvbe gyűjtsön. Csilla álma most valóra vált, önerőből adja ki első szakácskönyvét, és meg sem áll a következőig…

Mikor lett szerelem a főzésből?

Nálunk az egész család szeret főzni. Anyukám mellett sokat kuktáskodtam, ebből lett hobbi, majd szenvedély.

Milyen visszajelzéseket kapott, voltak kritikusai?

Sok pozitív visszajelzést kaptam, de voltak negatívak is. Ezek még jobban ösztönöztek, hogy már csak azért is megmutatom, mit tudok. A családom is támogat a főzésben, de ők a legnagyobb kritikusaim is. Látják, hogy mennyire szeretem ezt csinálni.

Csilla egytálételei:

Hat év alatt ezer receptet töltött fel a Nosalty-ra, éves bontásban ez nagyjából 166 recept. Hogy jutott ideje a főzésre?

Általában hétvégenként sütök-főzök, a recepteket pedig éjszakánként írom. Közalkalmazott vagyok, mellette itt van a háztartás is, a veteményessel. A kevés idő ellenére próbálok mindig újat főzni, ritkán esszük ugyanazt az ételt.

Tudatosan visz ennyi kreativitást a receptjeibe?

Mindig úgy főzök, hogy próbálok belecsempészni egy kis cukiságot, pont ezért vannak a katicabogarat és virágoskertet formázó ételek. Krumplipüréből is lehet cukiságot készíteni. Nem egyszer csináltam már valamilyen állatkát belőle, vagy akár fasírozottból, én egy vidám természetű ember vagyok. Emellett mindig arra törekedtem, hogy magyaros, parasztos ételek kerüljenek az asztalra, csak nagyon alap fűszereket használok a fogások készítésekor.

Csilla kreatív receptjei:

Nosalty-s receptjeiből hamarosan megjelenik első szakácskönyve. Mikor jött az elhatározás, hogy belevág?

Dédelgetett álmom volt, amikor az ételeket elkezdtem nagyban készíteni, hogy szeretnék egy saját receptkönyvet kiadni. A 900. recept környékén határoztam el, hogy az 1000. Nosalty-ra feltöltött receptem után kiadatom a receptkönyvemet. Az események nagyon gyorsan zajlottak. Augusztusban sikerült feltöltenem az 1000. receptemet, a következő héten már a kiadónál voltunk.

Ezen héten pedig már könyvbemutató…

Igen, és azt mondom: ez az első könyvem, de nem az utolsó. Már a következőre gyúrok!

Milyen receptek lesznek a szakácskönyvben?

119 recept került a könyvbe, három fejezetbe gyűjtve: Egytálételek, Kreatív ételek és Torták, sütemények.

Mit fog kezdeni a könyvvel járó hírnévvel?

Eddig a saját kis konyhámban szerettem főzni, és nem akartam kivinni onnan az ételkészítést. Viszont, ha egyszer már felkötöttem a kolompot, akkor nem engedek belőle, el fogom fogadni a felkéréseket, ha lesz erre igény.

Csilla süteményei:

Mi inspirálja abban, hogy minden nap főzzön? Jut mellette idő másra is?

A gondoskodás, és hogy saját magam örömömet lelem benne. A főzés mellett énekelek a horvát kórusban.

Salamon Csilla szakácskönyvét november 17-én, pénteken 17 órakor mutatják be a letenyei Művelődési Ház tánctermében. A könyvet egyelőre a csilla.salamon@freemail.hu e-mailcímen lehet megrendelni.

Csilla receptjeit itt találod!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!