Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Különleges ízek a Garda-tó déli partjairól - Könnyed, olasz fehérborok Gianni Annoni étterméből

A Garda-tó déli partjainál található Lugana nem csak gyönyörű helyrajzi adottságai miatt híres, neves és ízletes fehérborait mostantól a magyar közönség is megízlelheti.
“A Garda-tó titkos fehérboros kincse” – így mutatta be a Decanter oldalán Lugana DOC borait Stephen Brook. Valóban, aki a tó déli részén egy finom helyi fehér borra vágyik, annak Lugana borai nem fognak csalódást okozni. Viszont ez az állítás csak félig igaz, hiszen a helyi borászok nem kívánják titokban tartani ezt a kincset. Röviden összefoglaljuk, mit is érdemes tudni róluk.  
 
Hol található Lugana? Lugana Olaszország északi részén, a Garda-tó déli partjánál található, egy része Lombardiához, másik része pedig Venetohoz tartozik. A Lugana borok 1967-ben kaptak DOC státuszt, ezt azt jelenti, hogy a Lugana DOC borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkeznek, vagyis készítésük szigorúan szabályozott. Az első védett eredetű borok között tartják számon, ami szintén bizonyítja kiemelkedő kultúrális és történelmi értékét. 2017-ben 2.113 ha szőlőterület tartozott hozzá, ezt hozzávetőlegesen 196 szőlőtermelő művelte, és 113 palackozóban készítettek bort belőle. 
 

Mitől különlegesek Lugana borai?

 
A Garda-tó kialakulásának kezdete 100.000 – 250.000 évvel ezelőttre tehető, a Riss glaciális időszakára. A tó mai formája nagyjából 10.000 évvel ezelőtt érte el a ma is ismert alakját. Déli részén a végmorénasáncok tartják ma is a tó vizét. Ez a már ellaposodott, nagyon változatos talajszerkezettel bíró terület a Lugana DOC borainak az otthona. A tó hőkiegyenlítő szerepe, a lágy,  állandóan mozgó szelek, és az ásványokban gazdag talaj tökéletes környezetet biztosítanak a Turbiana szőlőnek. 
 
 
Mit érdemes tudni a Turbiana szőlőről? Fehér, helyi olasz szőlőfajta. A Turbiana-t 2005-ig Trebbiano di Lugana-nak is hívták (ami nem azonos a Trebbiano di Soave-vel). Közepes méretű, tömöttebb fürtű, nyújtott piramis alakú szőlő. Bora vibrálóan üde, neutrális-virágos-gyümölcsös jelleggel bír. 
 
A jelenlegi szabályozás 5 kategióriában engedi készíteni a borokat: Lugana, Lugana Superiore, Lugana Riserva, Lugana Vendemmia Tardiva, és Spumante.  
 
 
Lugana (alap): ez a borvidék motorja, hiszen közel 90%-át fedi le Lugana védett eredetű borainak. Halvány, szalmasárga szín, némi zöldes reflexekkel, bájos virágos aromák, egy kis mandulával, és ropogós citrusok, citromfű jellemzik ezeket a borokat. Az alap Lugana borok, elegáns, egyenes vezetésű borok, friss, kifinomult ízvilággal és struktúrával. Idővel a szín mélyebb sárgásra vált aranyló reflexekkel. Kiválóan passzol a régió ízeihez, így például rizottóhoz, halakkal, tenger gyümölcseivel, de aperitífként is remek választás.  
 
Lugana Superiore: 1998 óta létezik ez a kategória, a szüret után legalább egy évig kötelező érlelni a bort, épp ezért egy sokkal összetettebb, komplexebb ízvilágot képvisel. Színe aranyba hajló, izgalmas gyógynövényes, érett almás, citrusos, narancsvirágos jegyekkel. Ha fahordóban is volt a bor ezek kiegészülhetnek finom mogyorós, fűszeres jegyekkel is. Napjainkban a nagyobb hordók, visszafogottabb toastolás, és főként a használt hordók kapnak szerepet a borok készítésében. Utóízükben finom minerális sósság is megfigyelhető. Az alkoholtartalmuk 12% fölöttinek kell lennie. Struktúrájuk és eleganciájuk miatt a nagy borok között van a helyük.  
 
Lugana Riserva: a Superior borokból alakult ki, legalább 24 hónapos érlelésen megy keresztül, ebből minimum 6 hónapot kell a palackban töltenie. Összetett, mély ízvilág, balzsamos, tűzköves jegyekkel, melegebb mineralitással, de alapvetően a Superiore borokhoz hasonló komplex eleganciával.  
 
Lugana Vendemmia Tardiva (késői szüret): viszonylag új kategória, szinte még kísérleti státuszban van. Az alapkoncepció, hogy a szőlőt hagyják túlérni, a klasszikus szüretnél később, október végén, november elején szüretelnek. Ez a késői szüret sokkal gazdagabb, komplexebb, ugyanakkor lágyabb ízvilágot eredményez, ugyanakkor nincs mellette tapadós édesérzés, mivel a savak élénkek. A stílus alakításakor az elzászi és német késői szüretelésű borok voltak a jó követendő példák.  
 
Lugana Spumante (pezsgő): Az első Lugana pezsgőt 1975-ben mutatták be, és bár nagyon kevés készül belőle, nagy becsben tartják a borvidéken. Tartályos és tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőt is készítenek, mindkettő elfogadott a kategóriában. A tartályos pezsgők a könnyedebb, gyümölcsösebb, citrusos vonalat képviselik, míg a tradicionális, palackos erjesztésű pezsgők sokkal komplexebbek, elegánsabbak és kifinomultabban, méltóságteljes, üde buborékokkal. 
 
Június 13-tól pedig nem csak a Garda-tó mentén, de a budapesti Casa Pomo d'oro étteremben is elérhetővé válnak Lugana különleges borai. 
 

EZ IS ÉRDEKELHET: 

 

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!