Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lakatos Márk ledobta a textilt - különleges üzenet a pozitív testképről

A népszerű stylist egy egészen őszinte és különleges fotósorozattal áll ki a pozitív testkép ideája mellett.

Elképesztően őszinte képekkel rukkolt elő ma az ismert stylist, Lakatos Márk a saját blogján. A gasztronómiában is jártas Márk – akinek egyébként számos utazós receptvideóját láthatjátok itt nálunk, a Nosalty-n – a sokak által ismert ausztrál humoristanő, Celeste Barber nyomdokaiba lépve „helyezkedett bele” néhány, a „tökéletes szépségideált” megtestesítő modell, híresség testébe, ezzel egy vicces, de mégis komoly üzenetet hordozó fotósorozatot összeállítva.

Márk ezzel a fotósorozattal áll ki a pozitív testkép, azaz a bodypositivity mellett. Ahogy blogjában írja, meglátása szerint a női testideál megítélése szerencsére talán már kezd átalakulni, hiszen egyre több a kerekded modell, egyre többen állnak ki a hírességek közül a pozitív testkép mellett. (Legfrissebb példa erre Szegedi Kata divattervező, aki a legutóbbi Cosmopolitan különszám címlapján szerepelt.)

Ám Márk szerint a férfiak testével kapcsolatban nem érezhető ilyen pozitív változás, a közösségi médiában továbbra is a kigyúrt/szálkás, fehérjeturmixot iszogató, macsó, sármos férfikép dominál. Ezzel a trenddel kívánt a ma publikált fotósorozatával szembemenni, és a vicces képekkel megmutatni a világnak, hogy nem kell tökéletes Insta-testtel rendelkeznünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Márk posztjában őszintén mesél arról, hogy gyermekkorában túlsúlyos volt, amellyel felnőttként sikerült megbirkóznia, ám az elmúlt években újra felszaladtak rá a kilók. Ekkor vette észre magán, hogy visszatérnek a gyerekkori szorongások, nem akart strandra menni, nem akart fotózkodni. Mikor ezeket a negatív gondolatokat felismerte, akkor döntötte el, hogy nem hiteles és nem járható ez az út, ha mindeközben ő pont az ilyen érzelmek ellen kampányol, és mindig arra biztatja a hozzáfordulókat, hogy legyenek büszkék a testükre.

Sokan gondolhatják a fenti akciókhoz hasonlóak esetén, hogy mennyire nem helyénvaló, hogy egyesek a túlsúlyos testüket mutogatják pozitív példaként, de ezzel kapcsolatban Márk elég határozott üzenetet fogalmaz meg mai bejegyzésében:

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, senkit nem akarok arra buzdítani, hogy éljen egészségtelenül, hogy legyen feltétlenül gömbölyded, mert most az a menő, hanem azt szeretném üzenni, hogy mindenkinek a saját testét kell szeretnie, megbecsülnie, azt jobbá tenni, olyan módszerrel és tempóban, ahogy neki jól esik, a saját testét kell stílusosan, vagányan felöltöztetnie, és a saját testében kell boldogan léteznie, akár vékony, akár telt alkatú. Nem az egészségtelen életmódot támogatom, hanem a szépségideálok eltörlését, és a kirekesztő világ helyett egy elfogadó és szeretetteljes közeg létrehozását, amiben akár fogyókúra is könnyebben megy.

Szakemberként Márk fenti üzenetével teljes mértékben egyetértek. Nagyon fontos, hogy megértsük, hogy ez az egy testünk van ebben az életünkben, amiben élünk, és amire vigyáznunk kell. Semmi okunk arra, hogy szégyelljük a testi hibáinkat, hiányosságainkat, hiszen mindannyian mások vagyunk, mindannyian egyediek. Ugyanakkor azzal is szembe kell néznünk, hogy erre a testre csak mi tudunk vigyázni, a mi felelősségünk, hogy meddig működik és, hogy milyen jól működik. Tegyünk meg mindent azért, hogy minél egészségesebbek legyünk, ne szégyenkezzünk a testünk miatt, és soha ne szégyenítsünk meg másokat a testi jellemzőik miatt!

Nézzétek meg a fotósorozat többi képét is!:

És ezeket már láttad Márktól?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!