Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legalább 256-szor megfogod az arcodat egy nap – így szokj le róla

Járványidőszakban különösen, de máskor sem túl szerencsés tapogatni az arcunkat.

Az új koronavírus-járvány idején a fertőzés megelőzésének egyik kulcsfontosságú lépése, hogy ne fogdossuk annyit az arcunkat a nap folyamán – sokan akkor jöttek rá, milyen sokat is nyúlkálnak az arcukhoz, mikor ez az ajánlás megszületett. Ha te is meglepődtél, hányszor fogod meg a szádat, dörzsölöd meg a szemedet, vakarod meg az orrodat, akkor nem vagy egyedül: kutatási statisztikák szerint egy átlagember 256-szor fogja meg egy nap az arcát, ami pont 256-tal több, mint amit kéne.

A vírusok és baktériumok ugyanis a szánkon, az orrunkon és a szemünkön keresztül jutnak be a legkönnyebben a szervezetbe. Az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, így alapvetően az a legvalószínűbb, hogy akkor kapjuk el, ha valaki ránk köhög vagy tüsszög, de fertőzött felület érintésével a kezeinkkel is megfertőzhetjük saját magunkat. Míg a köhögő és tüsszögő embereket könnyű elkerülni (főleg, ha otthon marad az ember), a berögzült szokásokat nehezebb levetkőzni.

Egy 2008-as kutatás szerint a vizsgált emberek három óra alatt átlagosan óránként 16-szor fogták meg az arcukat, egy 2015-ös vizsgálat még ennél is rosszabb számot, 23-at hozott ki. Még ha a tizenhattal is számolunk, 8 órás alvásidő mellett így is 256-szor fogja meg az átlagember egy nap az arcát, ami pont ennyi esély egy vírusnak, hogy bejusson a szervezetbe.

Az egyik legfontosabb megelőzés természetesen a kézmosás, hiszen tiszta kézzel nyugodtan tapogathatjuk az arcunkat, abból nagy baj nem lesz. Persze erre az embernek nincs mindig lehetősége, és ha nehezen tud leszokni az arctapogatásról, szakértők szerint van néhány tipp, ami segíthet.

Figyelj oda!

Az egyik nyilvánvalóan az, hogy ha megfogod az arcodat, azt vedd észre, és tudatosítsd magadban, hogy nem kéne – így gyakrabban realizálódik majd, hogy valójában nem túl higiénikus, sőt, most egyenesen veszélyes, amit csinálsz.

Írd ki!

Az irodában, vagy akár otthoni karanténban is rakj fel magadnak post-it üzeneteket jól látható helyekre, amelyekre ráírod, hogy ne nyúlj az arcodhoz. Ez is abban segít, hogy ne reflexmozdulat legyen az arcfogdosás.

Használj illatos termékeket!

Vegyél illatosított kézfertőtlenítőt, szappant vagy hidratálót, így könnyen észreveszed, ha reflexből az arcodhoz nyúlsz – az illat ugyanis emlékeztet. Így még akkor megállíthatod a mozdulatot, mielőtt a célponthoz érne, és csökkentheted a fertőzés veszélyét.

via

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!