Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A lőnye, vagyis a mákos guba 300 éves receptje

Őseink is édesszájúak voltak, így, ha nassolni akartak, összedobtak egy kis lőnyét. Na de mi az???

Mákos guba, mákos gubó, lőnye, bobajka – mind ugyanazt az édességet jelöli, ami nemcsak nálunk, hanem Németországban és Lengyelországban is kedvelt desszert. Ugyan a mákos guba pályafutása eredetileg ünnepi ételként indult, ma már az év minden szakában készítjük.

A mákos guba története

A mákos gubához régen nem szikkadt kiflit és tejet használtak: vékonyra nyújtott kelt tészta adta az alapját, amit kemencében sütöttek. A mákhoz a bőség, a gazdagság és a szerencse hiedelme társult, így az év végi ünnepi asztalon gyakran helyet kapott a lőnye, hogy az újesztendőben bőséget hozzon.

Az eredeti recept szerint langyos, cukros vízben feloldották az élesztőt, amit liszthez adva tésztát gyúrtak, majd tepsi hosszúságú, ujjnyi vastagságú rudakat formáztak belőle. A tésztát betették a kemencébe sülni, végül felkarikázták, és ezzel kész is volt a guba alapja, ami akár hónapokig is elállt. Tej helyett langyos vizet öntöttek rá, majd cukros mákkal megszórták.

Őseink idejében a mákos guba puritán ételnek számított, és böjt idején gyakran került az asztalra. A friss házasok sokszor hallhatták a „majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek” mondást, ami szintén arra utal, hogy régen az év csak egy bizonyos szakában ették a lőnyét.

Felturbózott gubareceptek:

A gubát még ma is az egyszerű és olcsó desszertek között tartjuk nyilván, de idővel a vizet tejre és vaníliasodóra cseréltük. A guba készítése során csak fantáziánk szabhat határt: ha úgy tartja kedvünk, tojáshabot, tejszínhabot, lekvárt, vagy akár (kandírozott) gyümölcsöket is adhatunk a mákos gubánkhoz.

300 éves recept

A 300 éves recept alapján perecből, vagy kenyérnek való tésztából készítették a lőnyét:
“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”

EZEKET LÁTTAD?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!