Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Már ennyiért tudsz magyar epret venni a piacokon - A cseresznye és a körte árát is felveri a fagy

Legalább húsz éve nem volt akkora terméskiesés az európai piacon, mint az idei évben. A szamóca ára némileg csökkent, de cseresznyére idén nagyon ne számíts.

Szerencsére már nincs 2000 forint körüli aranyáron a magyar eper. 1480-1180 forintért adják a szamócát a budapesti piacokon. Vidéken is jobb a helyzet. A piaci árinformációs rendszer adatai szerint a héten 1200 forint körüli áron mozog az eper ára, bár ez jóval elmarad a tavalyi időszakban mért 900-950 forintos fogyasztói árhoz képest. A külföldi gyümölcs alapvetően még mindig olcsóbb. A főleg boltokban kapható spanyol és görög eper már 700 forintért is megvásárolható. 

„Eddig csak a fóliában termesztett szamóca volt a piacon, ezért volt drága. Most jött mellé a szabadföldi termesztésű is, így a kínálat nőtt, az ár pedig zuhanni kezdett” – magyarázta a NoSalty-nak Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az árcsökkenést. A agrárközgazdász szerint várhatóan az elmúlt év átlagárai felett marad a szamóca fogyasztói ára, ami annak köszönhető, hogy a téli kemény fagyok országosan 30-40%-os kiesést okoztak a termésben.

„Összeségében 15-20 százalékos áremelkedést látunk az elmúlt évekhez képest” – jegyezte meg a szakember.

Most akkor eper vagy szamóca?

Az eper és a szamóca botanikailag két különböző növény. Az eperfa gyümölcse fehér és fekete, utóbbit gyakran összekeverik a szederrel ami az utak szélén, parlagon terem. A szamócát tehát tévesen nevezzük epernek, de a köznyelvben annyira elterjedt ez a megnevezés, hogy mára már a piacokon is epret árulnak szamóca helyett.

Kedvenceink szamócából:

Olcsóbban is szamócához juthatsz...

A „Szedd magad”akció keretében továbbra is vannak olyan eperföldek, ahol te magad szedheted a szamócát, jóval a piacokon kínált ár alatt. Így akár öt hatszáz forintért is hozzájuthatsz a zamatos gyümölcshöz. A Szedd magad lelőhelyeit összegyűjtötte a gyümölcsvadász.hu weboldal, de korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk néhányról.

Óriási terméskiesés = drága gyümölcs

Idén a szamóca sokat drágult, de valószínűleg más gyümölcsök még ennél is jobban fognak. „A többi gyümölcsfajnál a tavaszi, főleg az április fagyok okoztak károkat” – figyelmeztetett Apáti Ferenc. A nagyon hideg tavaszi idő, nem csak hazánkban, de európai szinten is gondokat okozott.

A szakember úgy látja, hogy a cseresznyénél és körténél várható a legnagyobb kiesés, mivel ezek a gyümölcsök a legérzékenyebbek a fagyokra. Apáti szerint olyan mértékű a terméskiesés Európában, amelyre legalább 20 éve nem volt példa. Az agrárközgazdász úgy becsülte, hogy körülbelül 20-25 százalékos áremelkedés várható a két gyümölcs esetében.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2017-05-26 18:35

A Bosnyák téri piacon tegnap is és tegnapelőtt is nagyon finom, zamatos magyar epret vettem 600 Ft-ért kilóját. Igaz, hogy kis szemű, de édes és illatos, sötét piros.