Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Maradékmentés a palackból

Mindannyian jártunk már úgy, hogy félig felhasznált petrezselyemcsokrunk elfonnyadt, vagy hogy jó adag mogyoróvaj maradt az üveg alján, végül pedig minden a kukában landolt.

Bosszantó, de szinte lehetetlen kikapirgálni a legutolsó falatokat az üvegek aljáról. Vagy mégsem?

Majonéz

Készítsünk salátaöntet az üvegben! Adjunk hozzá egy kevés olívaolajat, fehér borecetet, friss fűszernövényeket, például petrezselymet, egy kevés sót, borsot, majd zárjuk rá a kupakot az üvegre, és bártendereket meghazudtoló módon rázzuk jól össze. A majonéztől vastag és krémes öntetet kapunk majd. Megéri kipróbálni!

Száraz kenyér

Készíthetünk belőle házi zsemlemorzsát, apríthatjuk, reszelhetjük, de ha nem áll rendelkezésre semmilyen eszköz, akkor csak tegyük egy zacskóba, és essünk neki egy sodrófával. Feszültséglevezetésnek sem utolsó. Ezt aztán használhatjuk rakott vagy épp rántott ételekhez is.

A szikkadt kenyér másik szuper felhasználása a krutonkészítés. Ehhez vágjuk a kenyeret nagyobb kockákra, kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg fűszerekkel, és süssük ropogósra. Kell ennél jobb egy finom krémlevesbe?

Mogyoróvaj

Ha az üveg aljáról már képtelenség kikanalazni a maradék nutellát, öntsünk rá meleg tejet. Keverjük vagy rázzuk fel, és kész is a csodás csokis-tej!

Méz

Leginkább az olyan ragacsos anyagok, mint a méz, az agave vagy a juharszirup ragaszkodnak az üveg aljához. Ha kikristályosodnának és megkeményednének, egy olajjal bekent kanállal könnyedén kikaparhatjuk a helyükről az utolsó cseppeket. Vagy állítsuk meleg vízbe az üveget, aminek hatására újra folyékonnyá és könnyen kezelhetővé válnak.

Földimogyoróvaj

Minden természetes mogyoróvaj tetején egy idő után kiülhet a benne lévő olaj – hogy ezt elkerüljük, tartsuk az üveget fejjel lefelé, vagy tartsuk hűtőben, így a hideg olaj szilárd halmazállapotú lesz, ezáltal könnyebben kenhetjük.

Fűszernövények

Számos módja van, hogy felhasználjuk a maradék friss fűszernövényeket. A petrezselyem, a koriander vagy a bazsalikom például szuper alapanyagok egy jó kis pestohoz fokhagyma, olívaolaj és némi fűszer hozzáadásával.

A keményebb fűszernövényeket (pl.: rozmaring, kakukkfű, zsálya) vágjuk fel apróra és keverjük össze vajjal, amit aztán húsok sütésénél újra használhatunk. Mennyei!
De az aprított fűszereket betehetjük egy jégkockatartóba is. Öntsük fel olívaolajjal, és tegyük a mélyhűtőbe. A következő főzésnél már csak bele kell dobnunk egy-két ilyen kockát az ételbe!

A fűszernövényeket persze szárítani is érdemes: csak kössük fel őket egy hűvös, sötét helyre, majd ha már kellőképpen szárazak a levelek, szedjük le őket, és tegyük légmentesen záródó üvegbe vagy zacskóba.

(Via: Yumsugar)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!