Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Másképp viselkedik anya és apa a babával? És ha igen, vajon hogy hat ez a kicsire?

Elképzeltem, hogyan láthatja a baba a szüleit. Anyát és apát. Miben vagyunk egyformák, és miben mások. És vajon ez hogyan hat a mi kis csemeténkre?  
Az apák inkább fizikai kontaktus révén kerülnek kapcsolatba a babával, míg az anyukáknál hangsúlyosabb a szóbeli kommunikáció. Miként hatnak a két szülő közti különbségek a kicsire?
 

A pocaklakó

Már odabent is éreztem, hogy apa más. Nem cirógat állandóan, nem hallom a szívverését, nincs velem minden egyes pillanatban. Tudom, nagyon várja már, hogy láthasson! Neki sokkal nehezebb elképzelnie engem, mint anyának. Ő a kézzel fogható dolgokat szereti. Hiába mondogatja neki anya, hogy meséljen nekem, érzem a hangján, hogy tétova.
 
 

Vigyázat, jövök!

Elindultam. Mindketten megijedtek. Anya hangjában az aggódás, apáéban valami eufórikus boldogság vegyült az ijedtség mellé. Végre a kezébe foghat! Végre jól megnézhet magának! Ahogy száguldottunk az éjszakai országúton a kórház felé, szinte csak ő beszélt. 
 

Megérkeztem…

„Figyelem, szülünk!” Azt hittem közelebb merészkedik, azt hittem meglesi az éppen előbukkanó buksimat. De ő egyre távolodott. Most nem azért fogta meg anya kezét, hogy erőt adjon, hanem azért, hogy erőt merítsen. Falfehér arca még a doktor nénit is megijesztette egy kicsit.
 

Az első hónapok

Anya volt a táplálék, a biztonság, minden. Anyával szinte egyek voltunk, és ez így volt jó. Apa biztosan nehezen viselte. Kirekesztve érezte magát. Megetetni nem tudott, mégis hozzájárult ahhoz, hogy bőven jusson nekem anyatej. Ügyetlenül bár, de többször tisztába is tett. Éreztem, neki nehezebb kommunikálni velem. Zavarta, hogy nincs visszajelzés. Egészen addig, amíg egy langyos tavaszi reggelen rá nem mosolyogtam…

 

Apuka születik

Azt hiszem, akkor megtört a jég. Egyre többet beszélt hozzám, aztán már a magasba emelt, hintáztatott, pörgetett. Ezt senki más nem csinálta úgy, mint ő. Anya úgy mesél, mint egy tanító néni. Apa meg viccesen. Nála minden mesefigurának más hangja van. Anya két percenként rám szól, hogy vigyázzak. Mindig a nyomomban van. Apa viszont csak akkor néz fel az újságjából, amikor tényleg baj van. Kiment engem, és már folytatja is az olvasást. Megúszom egy ejnye-bejnyével…
 
 

Apa is fontos!

Sokkal kevesebbet látom, mint anyát. Ő egész nap dolgozik. Nem csoda, hogy este, amikor hazajön, majd kiugrok a bőrömből. Azt hiszem, egyre inkább az ujjam köré csavarom. Ha azt mondom „apa”, látom majd elolvad a boldogságtól. Most, hogy nagyobb lettem, többször is kettesben maradhatunk hétvégén néhány órára. Apával csak úgy nekivágunk a nagyvilágnak, még az sem baj, ha nincs nálunk tiszta pelus. Miért ne bírnám ki néha egy-két órával tovább a régiben? Ja és van még egy dolog, amiért apát nagyon szeretem. Sose tenne velem olyat, amit utálok…
 

Anya és apa. Ugyanolyan erősen kötődnek a babához, de mégis másképp. Lássunk csak néhány lényeges különbséget:

 
  • A női és férfiagy különbségének köszönhetően az apák inkább fizikai kontaktus révén kerülnek kapcsolatba a babával, míg az anyukáknál hangsúlyosabb a szóbeli kommunikáció.
  • Az apás, fizikai érintésre épülő játékok segítenek a babának néhány nagyon fontos képesség elsajátításában. Ilyenek például az önkontroll, a saját érzések és benyomások szabályozása.
  • Az apukák általában sokkal lazábban viselkednek csemetéjükkel, nem reagálnak olyan gyorsan és hevesen a babával kapcsolatos eseményekre, mint az anyukák.

 

Tippek az apa-baba kapcsolat elmélyítésére:

 
  • Az apa-baba kapcsolat a terhesség alatt kezdődik. Vonjuk be apát is a felkészülésbe, akár egy tanfolyam segítségével, akár tapasztalt apukákkal való beszélgetések révén.
  • Kutatások bizonyítják, hogy minél többször veszi fel az apuka a babát, annál előbb alakul ki az érzelmi kötelék. 
  • Tudatosítsuk apában, hogy az első perctől nagyon fontos szerepe van a baba életében. Sokat jelent a segítsége, támogatása. Felmérések igazolják, hogy a tevékeny apukák gyermekeinél sikeresebb a szoptatás, nagyobb a havi súlygyarapodás.
  • Végül, de nem utolsó sorban rendkívüli jelentősége van az apa-baba kapcsolat szempontjából a kettesben töltött időnek! Ne féljünk magukra hagyni őket, akár már a kezdetektől!

Ezt láttad már?:

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!