Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meddig fogyasztható valójában a tej? Te jól tárolod? Most kiderül!

Könnyen megromlik, és sokszor elfeledkezünk róla, hogy felbontva áll a hűtőben a tejesdoboz: megmutatjuk, hogyan tárold helyesen, hogy ne savanyodjon meg a tejed. 

A tej igazi ősi táplálékunk, legyen szó a szarvasmarha-, kecske- vagy juhtejtermékekről, az emberiség hosszú ideje fogyasztja nemcsak a tejet, hanem a belőle készülő sajtokat, vajat, joghurtot, tejszínt, kefirt, stb. Így viszont elég kiábrándító tud lenni, amikor nagyot kortyolnánk a kedvenc, drágán megvett teljes tejünkből, aztán kiderül, hogy már megsavanyodott.

Most azt mutatjuk meg nektek, melyik típusú tej meddig tartható el:

A tejnek azon kívül, hogy milyen emlőstől származik, sok változata létezik: csökkentett zsírtartalmú (1,5 vagy 2,8 %-os), teljes tej, egyes országokban pedig teljesen zsírtalanított tejet is árulnak. Azt tudjuk, hogy hasznos táplálék, tele van kalciummal, D-vitaminnal, edzés után segíti az izmok regenerációját. Az eltarthatóságát viszont nagyban befolyásolja a feldolgozás és tárolás módja, a fénynek és hőnek való kitettség. 

Tehát akkor mennyi ideig tartható el a tej

Az optimális tárolási hőmérséklet: 4 Celsius-fok

Bontatlanul a különböző tejek eddig tarthatók el biztonságosan, minőségromlás nélkül: 

Laktózmentes tej:  7-10 nap

Csökkentett zsírtartalmú tej: 7 nap

Teljes tej: 5-7 nap

Felbontva már más a helyzet, minden tej 5-7 napig áll el, ha megfelelő körülmények között, legalább 4 fokon, hűtőszekrényben tárolták őket. 

Nagyon fontos, hogy vedd figyelembe a csomagoláson lévő lejárati dátumot, ez a termék minőségmegőrzését, nem a biztonságosságát garantálja, nagy különbség. 

Ha nem szeretnél romlott tejet kóstolni (miért is szeretnél, persze), akkor figyelj a tej állagára, ne legyen kocsonyás, elszíneződött vagy savanykás szagú. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek az okozói a lactobacillusok, amik túlzott működésbe lépnek egy idő után a tejben.

Nem mondunk újdonságot, hogy a tej a hűtős környezetet szereti, a fénytől tartsd távol, és ha ittál belőle, azonnal tedd vissza a frigóba. Ezzel nagyban meghosszabbíthatod a fogyaszthatóságát. A tejet fagyasztani nem ajánlott, mert megváltozik a molekuláris szerkezete, ami az élvezeti értékéből sokat levon, de ha mégis jégre küldenéd, akkor három hónapig tudod eltartani a fagyon, viszont kiengedve ne számíts a megszokott selymes állagra. Ettől függetlenül a termék így biztonságosnak tekinthető. 

Mit csinálj, ha a szükségesnél több bontott tej maradt a nyakadon?

Érdemes pudingot, forró csokit főzni belőle, és megvendégelni vele a családot, barátokat, de az esti, langyos-mézes tej is isteni, és sok ember állítja, hogy segít az elalvásban. 


A tejet egyébként a hűtő legalsó polcán a legjobb tárolni. 

Még több édeskrém-receptet ITT találsz!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via EatbyDate

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!