Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Még egy mindennapi szokás, amitől könnyen hízhatsz

Hiába figyelsz arra, mit eszel, és mozogsz rendszeresen: ha sokat nyomkodod a telefonodat, az szabotálhatja a diétádat.

Érdekes eredménnyel zárult a Kolumbiai Simon Bolivar Egyetem kutatóinak munkája: nagy mértékben megnöveli az elhízás esélyét, ha valaki sokat nyomkodja a mobiltelefonját.

A kutatást 1060 egyetemista körében végezték, köztük 700 volt nő, és 360 férfi, az átlagéletkoruk pedig 19-20 év közötti volt. A szakértők arra voltak kíváncsiak, vajon milyen összefüggés van a fiatalok mobiltelefon-használata és a kóros elhízás között.

Kiderült, hogy az alanyoknál a napi öt órát meghaladó telefonhasználat 43 százalékkal növeli az elhízás esélyét, az összefüggés pedig fordítva is igaz: az elhízottak 26 százaléka tölt napi öt óránál több időt a telefonján végzett tevékenységgel.

Persze nem magával a telefonnyomkodással van alapvetően probléma, hanem azzal, hogy ez milyen egyéb tevékenységekről árulkodik: azok ugyanis, akik ennyi időt töltenek a mobiljukon, rendszerint nem túl aktívak, és több cukros italt, gyorskaját és édességet fogyasztanak, mint a kevesebbet telefonozók. A szakértők megjegyzik, hogy ezek között a tényezők között egyelőre ok-okozati kapcsolatot nem sikerült felfedezniük, de a tendencia egyértelmű.

Az elhízás rengeteg egészségügyi problémát hoz maga után: a korai halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek, az emésztési problémák, a csontritkulás is nagyobb eséllyel alakul ki a kórosan kövér embereknél.

Ezek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!