Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megcsípett egy darázs? Akkor lehet, hogy hívni kell a mentőt!

A méhek és darazsak csípése kellemetlen, de a legtöbb esetben nem veszélyes. Allergiás tünetek esetén azonban azonnal orvoshoz kell fordulni!

Itt a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban: nyaralunk, kirándulunk, a szabadban, a strandon ebédelünk. Önfeledt pihenésünket gyakran kellemetlenné tehetik a méhek, darazsak, ez utóbbiak akár teljesen ellehetetleníthetik a szabadtéri étkezéseinket. Általában az erősebb, napokig tartó fájdalommal és viszketéssel járó darázs- és méhcsípések nagyon kellemetlenek, de veszélytelenek. Kivétel ez alól, ha valaki allergiás a rovarok mérgére, mert ekkor akár életveszélyes helyzet is kialakulhat percek alatt.

Mik a csípések általános tünetei és mikor gyanakodhatunk allergiára? Dr. Nagy Adrienne, a Rózsakert Medical Center allergológusának tanácsai.

Hideg borogatás, kenőcs

A méh- és darázscsípés nagyon kellemetlen tud lenni, de az esetek többségében nem kell tőle megijedni. A csípés helyén piros duzzanat jelentkezik, ami néhány napig fáj, viszket, majd magától elmúlik. Méhcsípés esetén a fullánkot azonnal távolítsuk el körmünk segítségével, mert még a csípés után percekig pumpálhatja a mérget a szervezetbe. Ne nyomjuk össze a fullánk körüli területet, mert ezzel még több mérget juttathatunk a testünkbe. Méh- és darázscsípés esetén is helyezzünk hideg borogatást a területre, ez enyhíti a viszketést és a fájdalmat is. A tünetek enyhítésére használhatunk antihisztamin-tartalmú kenőcsöt is.

A kalcium felesleges

Rovarcsípés esetén sokszor nyúlunk kalcium után. Hazánkban régóta élő tévhit, hogy ez csökkenti az allergiás tüneteket, pedig ennek semmilyen tudományos bizonyítéka nincs.  Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával.

Allergiás roham esetén azonnal mentő

A méh- és darázsméreg-allergia szerencsére ritka. Ilyenkor nem a rovar fertőzöttsége okozza a bajt, hanem a csípésre adott egyéni súlyos allergiás reakció.

Akkor kell súlyos allergiás reakcióra (anafilaxiára) gondolnunk, ha a csípéstől távol jelennek meg allergiás tünetek: feldagad az ajak, szemhéj, nyelési nehézség alakul ki, fulladni, köhögni kezd a beteg, testszerte csalánkiütés önti el, vagy erősen kipirul, hányinger, hányás vagy hasmenés lép fel, gyengeség, ájulás közeli állapot vagy eszméletvesztés fordul elő. Bármelyik tünet jelenik meg, azonnal mentőt kell hívni, mert percek alatt életveszély alakul ki. Ne próbálkozzunk házi praktikákkal, ilyenkor minden perc számít!

Adrenalininjekció azonnal

Ha a csípés súlyos allergiás rohamot váltott ki, a kórházi ellátás után vérvizsgálat szükséges a diagnózishoz. Amennyiben az allergia igazolódik, a páciensnek önbelövő adrenalininjekciót kell magával hordani, amit csípést követő rosszullét esetén a combizmába kell beadni. A helyes technikáról az allergológus tud tájékoztatást adni.

Kigyógyító injekciósorozat

Méh- vagy darázsméregre adott igazolt allergia esetén immunterápiás kúra alkalmazása kötelező, ami segítségével nagy eséllyel el lehet mulasztani a csípésre adott extrém, életveszélyes reakciót. Az injekciókúra gyermek és felnőtt esetén is alkalmazható.

Tippek a csípések megelőzésére

  • Légy óvatos, ha a szabadban étkezel, kerüld az édes ételek, például méz, lekvár fogyasztását!
  • Ne hagyj ételmaradékot az asztalon!
  • Ha leteszed valahova az italodat, mindig zárd le az üveget vagy palackot, a pohár tetejét is takard le valamivel!
  • Kerüld az illatos kozmetikumok használatát!
  • Ha darázs közelít feléd, ne kapálózz, maradj mozdulatlan és várj, amíg elrepül!
  • Ne járj mezítláb a szabadban!
  • Kerüld az élénk színű holmik viselését!
  • Ne autózz lehúzott ablakkal!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2017-06-08 00:01

A darázscsípésre nagyon jó a Phenylbutazon kenőcs. Azonnali bekenés esetén meg sem dagad. Tapasztalatból tudom.