Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megdőlt az egyik legismertebb elmélet az allergiával kapcsolatban

Egy több évtizedes kutatásra cáfoltak most rá a tudósok, ami megváltoztathatja azt is, hogyan neveld a gyerekedet.

A higiéniahipotézis megdőlni látszik

Még a 80-as évek végén David Strachan kutató egy 17 ezer fővel végzett vizsgálat során azt figyelte meg, hogy a nagycsaládban felnőtt fiatalabb gyerekek ritkábban mutatnak súlyos allergiás tüneteket, mint a nagyobb család idősebb gyermekei vagy azok, akik eleve kisebb létszámú családban nőnek fel.

Hogy mi volt ennek az oka?

A szakember feltételezései szerint az, hogy a nagycsaládban felnőtt kisgyerekek többször találkoznak olyan anyagokkal, amelyek allergiát okozhatnak, és a kevésbé higiénikus körülmények arra tréningezik az immunrendszerüket, hogy ellenállóbbá váljanak a fertőzésekkel és az allergiákkal szemben. Ezért hívják ezt az elméletet higiéniahipotézisnek – írja a 24.hu.

Most azonban kiderült, valószínűleg hamis ez a feltételezés. 

A kórokozók által okozott fertőzések és az allergia kialakulása ugyanis nem feltétlen hozható összefüggésbe egymással. Sőt, dán, finn és brit kutatások azt mutatták ki, hogy ez pont fordítva igaz: 

A fertőzéseknek egyáltalán nincs közük az allergiához, viszont „cserébe” még az asztma kialakulását is elősegíthetik. 

Tehát Strachan elmélete megbukott, bár volt benne némi igazság, ha azt nézzük: a gyerekeknek jót tesz, ha más kórokozókkal is találkoznak.

A veszélytelenebb baktériumok és gombák például elősegítik az immunrendszer gyorsabb és hatékonyabb fejlődését, különösen gyerekkorban. Azok, akik városi környezetben közelebb élnek egy parkhoz vagy erdőhöz például, általában egészségesebbek. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert ezek az emberek több olyan kórokozóval is kapcsolatba kerülhetnek, amelyek nem humán patogének, tehát nem embertől származnak, emiatt az immunrendszerük könnyebben képes megkülönböztetni a tényleg ártalmas kórokozókat az olyan pollenektől, amelyek bár teljesen ártalmatlanok, mégis allergiát okozhatnak. 

Ezeket olvastad már? 

via 

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!