Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megehető a lekvár, ha kicsit penészes? Itt a válasz!

Régóta él az a tévhit sokakban, miszerint ha lekanalazzuk a penészt a házi lekvár tetejéről, akkor az a továbbiakban még nyugodtan fogyasztható. Tényleg így van?

Az én nagymamám úgy tartja, hogy ha a házi lekvár tetején megjelenik egy kis penész, attól még az a lekanalazás után fogyasztható. Ha a pazarlás oldaláról nézzük, akkor jót teszünk, ha nem dobjuk ki a lekvárt, viszont élelmiszer-biztonsági szempontból lehet, hogy a nagyi tévúton jár.

Az elmúlt napokban több portál is foglalkozott a penészes lekvár témájával, ezért úgy döntöttünk, utánajárunk kicsit a kérdésnek: Megehető-e a penészes lekvár?

Megkerestük a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), ahol azt írták, hogy a penészes lekvár témája rendszeresen felmerül a fogyasztók körében. A hatóság épp az ilyen és ehhez hasonló általános élelmiszer-biztonsági tudnivalók bemutatása céljából indította el még 2013-ban az Ételt csak okosan! programját, ahol például a penészes élelmiszerek fogyaszthatóságáról is rengeteget megtudhatunk.

Ez is érdekelhet!

5 étel, amit még véletlenül se egyél meg, ha penészes

De, térjünk vissza a penészes lekvár problémájára. Mit tegyünk, ha penészes lett? A hatóság válasza egyértelmű: KI KELL DOBNI! Bár különböző penészfajták léteznek, és egy részük ártalmatlan (még az élelmiszergyártásnál is felhasználják őket), mások hosszabb fogyasztás után rákkeltőek lehetnek, fejlődési rendellenességet, a megbetegített szervezet ellenálló képességének csökkenését okozhatják, az idegrendszert károsíthatják, valamint egyéb tüneteket is okozhatnak. 

Receptajánló:

A penésznek vannak szabad szemmel látható, és láthatatlan részei is. Nem elegendő tehát a látható penészes részek lekanalazása, mert a toxinok attól még ott maradnak a lekvárban. Ezenkívül nem árt ellenőrizni a penészes termék közelében található élelmiszereket, ugyanis a penészgomba könnyen tovább szaporodik. Éppen ezért a hűtő, kamra takarítása is elengedhetetlen, ha penészes lekvárt találunk.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!