Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megkóstoltam az ország tortáit és olyan élmény ért idén, amit mindenkinek át kell élnie!

Augusztus 1-én hirdették ki az idei Magyarország tortája és cukormentes tortája nyerteseit, melyek 2019-ben a Boldogasszony csipkéje és a Kicsi gesztenye nevet viselik. 

Bár hivatalosan csak augusztus 18-tól lehet kapni az ország tortáját és az ország cukormentes tortáját, mikor kínálkozott a lehetőség, hogy megkósoljam az idei év nyertes süteményeit nem is volt kérdés, azonnal igent mondtam az ajánlatra. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, melyen idén is a legfinomabb, természetes alapanyagokból készülő, magyaros ízvilágú tortákat keresték. 

Az idei év két legnagyobb nyertese Tóth Norbert (Tóth Cukrászda – Dunaföldvár) és Gyuris László (A Cappella cukrászda – Szeged) lettek, akik a Boldogasszony csipkéje és a Kicsi gesztenye elnevezésű tortákkal nyerték el a zsűri tetszését. 

Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth cukrászda cukrászmestere nem először indult el a Magyarország tortája versenyén, aki már negyedik alkalommal jutott be a döntőbe. 

,,Egyféle íz többféle textúrában. Már évekkel ezelőtt megszületett bennem a gondolat, hogy szeretnék egy ilyen tortát csinálni, és a Magyarország Tortája verseny egy jó alkalom volt erre. A torta sikerében valószínűleg közrejátszik az, hogy külsőre a klasszikus tortákat próbálja idézni, viszont azok a textúrák, amik megtalálhatóak benne, megfelelnek a mai cukrászatban fellelhető franciás vonalnak" - mesélte Norbert a torta keletkezéséről. 

A Boldogasszony csipkéjében (mely a málna népies elnevezése) csaknem minden rétegében megtalálható a málna (700 gramm gyümölcs kell egy tortához), a könnyed málnás-fehércsokis rétegek között puha, ízes de nem túl édes málnás piskóta található, külön meglepetés pedig a torta alja, amely egy nagyon roppanós és gyümölcsös ízű réteg. A torta tetején selymes, citromhabos és bazsalikomos-málnás ganache teszi még ízletesebbé és szebbé a tortát, melyek között málnalekvár és málnás meringue található. A nyárias, gyümölcsös ízek kedvelőinek könnyen a kedvence lesz ez a torta, egy nagyobb szelet sem telít el, nem is könnyű vele egy szelet után leállni. 

,,Ennek a tortának a sikere az egyszerűségében is rejlik. Én úgy gondolom, hogy aki egy kicsit is jártas a konyhában, az meg fogja tudni csinálni akár otthon is ezt a tortát. Nem mondom, hogy elsőre, de másodikra már biztos olyan lesz, mint amilyennek lennie kell."

Az Ország Cukormentes Tortájának idén Gyuris László cukrásztmester Kicsi gesztenye nevű tortáját választották meg. A szegedi  A Cappella cukrászda cukrászmesterével telefonon beszéltem még azelőtt, hogy megkóstoltam volna a tortát. 

,,Nekem a legkedvesebb alapanyagom a gesztenye, a gasztronómiában a halakat és a gesztenyét preferálom a legjobban. A gesztenye méltatlanul kevés süteményben jelenik meg a cukrászdákban, van a gesztenyepüré, a gesztenyeszív és a gesztenyekocka, ezzel gyakorlatilag be is fejeződött a gesztenye pályafutása, komolyabb alkotás nem született még belőle, úgy gondoltam ez nagyon méltatlan vele szemben" – mesélt László a torta keletkezéséről. 

A cukormentes tortát erdei áfonyavelővel, csillagánizzsal és egy kis citromlével teszik igazán könnyeddé és egyben gyümlcsössé, László pedig étcsokoládés roppanós borítás helyett egy tejcsokoládés megoldást választott, mely még krémesebb ízvilágot ad a gesztenyés tortának. A süteményt eritritollal, xilitollal és kevés sztéviával ízesítették, ezen felül még mandulapraliné, mogyoróolaj, törökmogyoró, puffasztott amarant és puffasztott quinoa is található a ropogós aljában. A torta habkönnyű bevonata szinte elolvad az embe szájában, a leheletvékony csokoládéréteg pedig valóban nem nyomja el sem a gesztenye, sem az áfonya ízét, így összességében egy nagyon könnyed, mégis ízekkel teli tortát kóstolhattam.  

,,Nekünk ez az életünk, és az egész díj életünk fő műve, de ezt Szervánszky Lászlónak köszönhetjük igazán. Rengeteget tanított engem, mindenhez értett, amihez egy igazi cukrásznak értenie kell: finom pékárukat készített, gyönyörű tortákat, értett a fagylaltkészítéshez, a csokoládé és bonbon készítéshez, valamint a tortadíszítéshez is, hogy hogyan kell különböző anyagokból és termékekből díszítőanyagokat készíteni. Szervánszky úr a cukrászmesterség mind az öt területét kiválóan ismerte."

A Boldogasszony csipkéje és a Kicsi gesztenye szerintem két tökéletesen kitalált, nagyon jó ízkombinációkkal megalkotott sütemény, melyet legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia. Holnaptól már számos magyar cukrászdában, valamint a Magyar Ízek Utcájában is ki lehet majd próbálni a tortákat, amelyek Magyarország születésnapi tortáiként lesznek ismeretesek a következő egy évben. 

EZ IS ÉRDEKELHET: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!