Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő áron kapható a szamóca - ennyibe kerül a Lidlben, a Tescóban és a piacokon

Piacokon és boltokban is kapható a népszerű tavaszi-nyári gyümölcs. Természetesen nem a hazai, hanem az import ára meglepő néhány helyen.

Sorra akciózták le a szamócát a hazai áruházláncok az elmúlt időszakban. A Lidlben február 27-e és március 1-je közt fél kiló kerül 599 forintba (1198 Ft/kg), a Tescóban ugyanezért az árért 250 grammot kaphatunk, míg az Auchanban utóbbi mennyiségért 328 forintot kell fizetni (1312 Ft/kg) március 4-ig.  Meglepően alacsonynak tűnhetnek ezek az árak, tekintettel arra, hogy még nincs szezon. A boltokban azonban még csak az import kapható, amit főleg Spanyolországból és Görögországból szállítanak Magyarországra. A hazai termésre még jó néhány hetet várni kell.

Érdekesség, hogy ha az idei bolti importeper árai nagyjából megegyeznek a tavalyi, szezonális, hazai szamócaárakkal. 2019 májusában 900-1200 forintot kellett fizetni az itthon termelt gyümölcsért.

Ami ennél is meglepőbb, hogy a boltok mennyivel olcsóbban szerzik be a külföldi szamócát a budapesti és vidéki piacokhoz képest. A Piaci Árinformáció Rendszer adatai szerint az import szamóca átlagára jócskán 2000 Ft/kg felett mozgott a 8. héten. A budapesti fogyasztói piacokon 1998-2998 forint volt a spanyol és görög gyümölcs kilója, míg vidéken utóbbiért akár 2500-2600 forintot is elkértek.

Epres finomságok:

A magas fogyasztói piaci árat indokolja, hogy a budapesti Nagybani piacon sem jobb a helyzet, ott 1900-2000 forintért tudják beszerezni a szamóca kilóját a zöldségesek. Az ár természetesen folyamatosan csökkenhet, és ahogy az lenni szokott, az import gyümölcs majd jó ideig olcsóbb lesz a hazai termésnél. Mindenesetre, mi már alig várjuk, hogy tavasszal friss, magyar szamócát majszolhassunk!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Hedvig
L. Hedvig Sat, 2020-02-29 18:49

Sajnos ez a szamóca csak kinézetére az. Ízre egy majdnem kellemetlen, íztelen (vagy vízízű), selejtes és a semmihez képest drága valami, amit a spanyolok valószínűleg már kidobnának, így inkább exportálják. A hülye magyarok meg megveszik.