Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő, de ezek is okozhatnak pattanásokat a bőrödön

Ha felnőttkori pattanásokkal küzdesz, érdemes átgondolni, nem az alábbiak okozzák-e a problémát...

Sokan nem szabadulnak meg a pattanásoktól kamaszkor után, vagy pár év kihagyással újra megjelennek rajtuk a gyulladt, idegesítő puklik. Ezeknek nem feltétlenül a rossz arcápolási rutin vagy a nem megfelelő bőrápolás az okozójuk, egészen meglepő, mi minden miatt alakulhat ki még felnőttkorban is pattanás.

Nem mosod eleget az ágyneműt

Minden egyes este a párnádra hajtod le a megtisztított, bekrémezett arcodat, ezért nem mindegy, hogy milyen gyakran cseréled az ágyneműt, és az sem, hogy mennyire jól mosod. Ideális esetben hetente legalább le kellene cserélni, ha mást nem, a párnáét biztosan, főleg akkor, ha hajlamos vagy sminkben lefeküdni aludni. A párnádon rajta maradnak a smink nyomai, az elhalt bőrsejtek és az arcodon található baktériumok is.

Nem bírod a fogkrémedet

Ha a pattanások inkább a szád körül jelentkeznek, akkor az is lehet, hogy érzékeny, sőt, egyenesen allergiás vagy a fogkrémedre (például a mentolra vagy a fluorra). Ilyenkor úgynevezett periorális dermatitisz alakulhat ki, amit nehezebb kezelni, mint a hagyományos pattanásokat.

A sok utazás az oka

Ha sokat repülsz, könnyen lehet, hogy a bőröd sínyli meg a gyorsan változó környezetet: a repülőgépen a levegő páratartalma általában nem több, mint 20 százalék, egy normál szobában viszont nagyjából 30 százalék. Az alacsony páratartalom arra ösztönözheti a bőrödet, hogy a  kiszáradás ellen több faggyút termeljen, a túlzott faggyútermelés pedig pattanásokhoz vezethet. Ráadásul, ha hosszabb utakra repülsz, a természetes bioritmusod is felborulhat, ami a hormonegyensúly megingásához, és szintén pattanásokhoz vezethet.

Nem mosakszol meg edzés után

Bár maga az izzadság nem okoz pattanásokat, ha edzés után nem mosod meg rendesen az arcodat, az izzadságba ragadt, edzés közben összeszedett kosz és baktériumok már igen. Nem elég hideg vízzel lelocsolni magad, ilyenkor is menj végig az arctisztító rutinodon!

Rengeteg a baktérium a telefonodon

Gondolj bele, naponta hányszor fogdosod meg koszos kézzel a telefonodat, rakod le a legkülönbözőbb felületekre, és emeled a füledhez, ezzel pedig az arcbőrödhöz is! Nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a telefon felületét fertőtlenítővel, különben olyan baktériumokat vihetsz az arcodra, amik komoly pattanásokat okozhatnak.

Koszosak a sminkecseteid

Szinte biztos, hogy nem takarítod elég gyakran a sminkecseteidet, pedig ezekkel is rendszeresen nyúlsz az arcodhoz, sokszor akár olyankor is, amikor nem épp a legtisztább. Kéthetente mindenképpen érdemes legalább fertőtlenítővel lemosni őket, hogy biztosan ne vidd vissza az arcodra azokat a bacikat, és azt a koszt, ami ráragadt az ecsetre időközben.

Túl sok pattanástalanító terméket használsz

A jóból is megárt a sok: hiába gondolod, hogy jót teszel azzal, ha minden arcápoló termékből az agresszív pattanástalanítót szerzed be, nagy az esély rá, hogy ezzel csak rontasz a helyzeten. A túl sok erős kence ugyanis megfosztja a bőrödet a természetes védelmi rétegétől, és még több pattanást okoz ahelyett, hogy eltüntetné őket.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!