Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megmutatjuk, mi az a 7 dolog, amivel ártasz mosogatógépednek

A mosogatógép az egyik legcsodálatosabb találmány, amit ember valaha alkothatott, általa akár órákat spórolhatunk a mosogatással. De vajon tényleg mindent moshatunk benne?  

Elviekben igen, hiszen minden olyan konyhai eszköz, amelyet a mosogatóba rakunk, tökéletesen mosható mosogatógépben is. Gyakorlatilag azonban rengeteg olyan tárgyat tartunk a konyhában, amelyet nem érdemes a mosogatógépben mosni, mert egyszerre ártunk a tisztítónak és az edényeknek (vagy evőeszközöknek) is.

Hogy mi minden nem való a mosogatógépbe, és mi ennek az oka? Megmutatjuk! (És közben százszor leírjuk a mosás szó különböző változatait...) 

Mielőtt belevágnánk, olvasd el ezt is! – 4 gyakori hiba, ami miatt tönkre mehet a mosogatógéped

 

1. Edények és serpenyők mosása

Rögtön egy igencsak fontos és meghatározó konyhai eszközzel kezdjük a felsorolást, a mosogatógépünk ugyanis kellemetlen károkat okozhat edényeinknek: a vékonyabb falú edények könnyen behorpadhatnak és megcsorbulhatnak, a teflonos serpenyők belseje megkarcolódhat. 

Ha nem szeretnél túl sok mosogatószert használni egy odaégett edény elmosásához, szórj sót az edénybe és egy fakanál segítségével kezdd el dörzsölni a felületet. A só eltávolítása után egy kis olajjal, szivaccsal és bő vízzel könnyen eltávolítható lesz az odatapadt ételmaradék. 

2. Kések tisztítása

Hasonlóan a vasedényekhez, a kések sem valóak a mosogatógépbe, legalábbis ha szeretnéd őket még éveken át élesen tartani. A kések mellett a krumplihámozó és a reszelők sem valóak a mosogatógépbe, az életlen konyhai vágóeszközöknél ugyanis nincs veszélyesebb tárgy a konyhában. 

3. Nem tisztítod a gépezetet... 

A mosogatógép (csak úgy, mint a mosógép), bizonyos időközönként tisztításra szorul. Mivel egy olyan háztartási gépről van szó, amelyben könnyen megtelepszik az ételmaradék, érdemes legalább havonta csinálni egy olyan üres mosást, amelyben kizárólag egy kispohárnyi ecettel mossuk át a gépezetet, lehetőleg a legmagasabb hőfokon. 

4. ... és a gépezet alját sem

A mosogatógép aljára könnyen lerakódhatnak az ételmaradékok, rosszabb esetben pedig eldugíthatják a lefolyót. Ha teheted, ellenőrizd legalább kéthetente a mosogatógép lefolyójának környékét, és távolítsd el a lerakódott ételmaradékokat (tudjuk, nem valami guszta).

5. Rossz mosogatószert használsz

A megfelelő mosogatószer kiválasztása a legnehezebb, hiszen legyen szó por állagú, folyékony vagy tablettás tisztítószerről, a boltok polcain általában olyan kiszerelés kapható, amely egy háztartásban legalább fél évre elegendő (ha nem több). 

Sokak szerint a tabletta formájában kapható mosogatószer a legmegbízhatóbb és legkoncentráltabb készítmény, mások pedig a már jól ismert ecet és szódabikarbóna kombinációját ajánlják, amely természetesen tünteti el az edényekre száradt ételmaradékot. 

6. Nem csukod be a mosószer-adagoló ajtaját

Sajnos sokan elfelejtik kattanásig lezárni az adagoló ajtaját, melynek következtében a mosószer (legyen szó porról vagy kapszuláról) az első öblítés után a lefolyóban végzi. Egy szó, mint száz: Ellenőrizd az adagoló ajtaját!

7. Rosszul rendezed el a piszkos edényeket

A mosogatógépben mindennek megvan a maga helye. A bögrék és a poharak lefelé fordítva csak a fenti részen tudnak rendesen kitisztulni (hiszen a víz itt tud rendesen bejutni a poharak belsejébe), a tányérok és tálak pedig élükre állítva a lenti rekeszben lesznek tiszták. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:list25

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

blama2
blama2 Sun, 2020-08-09 05:45

ha a poharak egy része homályos, foltos, meszes, az nem attól van hogy a szélén a sarkokban van a gyengébb tisztító hatás , hanem attól hogy időnként a beállított só/öblítő mellett is tisztítsuk ki a mosogatógépet pl Finisch 250 ml-es tisztítóval 70 fokon.-- ha vízhiány / karbantartás/javítás volt ; inkább másnapra halasszuk a mosogatást is. (vas, egyéb szennyeződéseket kerülendők okán. törekedjünk a gép rendszeres, tisztítószeres tisztítására/ karbantartására