Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megpróbáltunk élesztő helyett sörrel kenyeret sütni - tényleg működik a módszer?

Élesztő hiányában sokan keresnek alternatív megoldásokat a kenyérsütésre. A kovászolás mellett a neten gyakran felbukkan egy módszer, ami megkérdőjelezhető, ezért kipróbáltuk!

Az elmúlt hetekben az élesztő lett az új arany: igazi kincs, ha van belőle. A boltok polcairól a száraz változat szinte teljesen eltűnt, a frissből pedig elvétve kapni, ennek okairól korábban itt írtunk. Mit tehet az, aki nem tárazott be belőle a karantén idejére, és a kijárási tilalom alatt nem akar a boltba kimozdulni? Az egyik opció, hogy kovászt nevelget, ami vagy sikerrel zárul vagy nem. A másik, hogy próbál helyettesítőket találni, sütőporral, görög joghurttal, erjesztett gyümölcsvízzel vagy más alapanyaggal pótolni az élesztőt.

Az interneten rengeteg alternatíva kering, az egyik legnépszerűbb az úgynevezett „régi koszovói” módszer, mely szerint sör, liszt, és cukor hozzáadásával készülhet élesztőpótlék. A technika alapján egy deciliter sörhöz egy evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot kell adni. Az Index újságírója egy sima bolti dobozos sörrel próbált ki egy kalácsreceptet, ami sajnos nem sikerült a legjobbra.

Úgy döntöttem, mivel továbbra is terjed ez a módszer, akkor üsse kő, én is kipróbálom. Bolti dobozos sörökkel biztosan nem működik, de azt olvastam, hogy pasztőrözetlen sörrel vagy búzasörrel még érdemes lehet próbálkozni. Ezt tettem, összekevertem a búzasörös elegyet, amit 24 órára pihenni hagytam.

A pihentetés után jöhetett a tészta összeállítása. Én kalács helyett egy kenyér sütése mellett döntöttem, amihez egy nosaltys receptet használtam fel. Egyszerűen annyit csináltam, hogy az élesztő helyett a sörös-lisztes elegyet kevertem a liszthez, majd a dagasztás után vártam, hogy megtörténjen a csoda, és a tészta megkeljen. Mi lett az eredmény egy óra várakozás után? Íme:

A kelesztés során a tészta nagyjából a duplájára nőtt, ami nekem elég picinek tűnt, de a sütés még segíthetett volna rajta. A kenyeret egy öntöttvas edényben sütöttem, és ahogy a recept javasolta, raktam mellé egy kis vizet is. 30 percnyi sütés után a végeredmény nem tökéletes, de annyira rossznak sem mondanám.

A sütés során a kenyér nem lett sokkal nagyobb, az élesztős változat valószínűleg jobban megkelt volna. Állagában egy picit fojtós, vágáskor könnyen morzsálódik, ízében picit édeskés lett.

A sört egyébként érdemes a kenyér tésztájába keverni, ha tudunk használni mellé élesztőt vagy kovászt, mert egész más lesz az állaga és az íze: 

A búzasörös módszer tehát csak részben működött. Azt javaslom, inkább ne kísérletezzen vele senki, mert annyit nem ér és csak kárba vész a sör és a többi értékes alapanyag.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!