Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mégsem hizlal a kenyér?

Talán nem is azért hízunk a kenyértől, mert önmagában is hizlal?

Sokan úgy járnak el, ha fogyni akarnak, hogy drasztikusan csökkentik a szénhidrátbevitelüket. Nem kérdés, hogy ez működik, ugyanakkor, ha csupán néhány kilótól szabadulnánk, akkor erre nincsen szükség.

Graeme Tomlinson, fitness-séf úgy gondolja, hogy a diéta során is nyugodtan ehetünk egy kis kenyeret. Kalóriák szempontjából szerinte az is teljesen mindegy, hogy barnát vagy fehéret választunk-e, ami viszont fontos, az az, hogy mit teszünk a szendvicsünkbe.

Egy szelet sima toastkenyér csupán 60-90 kalóriát tartalmaz, de ha például baconnel és avokádóval esszük, máris egy 600 kalóriás ebédet fogyasztunk el, miközben azt hisszük, hogy szinte semmit sem ettünk.

Hasonlóan problémás a vaj, illetve mogyoróvaj és lekvár kombinációja. Ha vastagon kenjük a vajat a vajas-lekváros kenyérre, hozzávetőleg 400 kalóriát veszünk magunkhoz, és esélyes, hogy egy-két óra múlva ismét éhesek leszünk.

Valójában az lenne az ideális, ha a teljes kalóriaszükségletünknek az egyharmadát szénhidrátból vennénk magunkhoz. Ezen belül a kenyér nem egészségtelen, és mivel a szénhidrátok kalóriatartalma nagyjából azonos, nem is feltétlen hizlaló megoldás. Telítettségérzet szempontjából viszont biztosan jobban járunk, ha teljes kiőrlésű termékeket választunk, mert ezek kevésbé emelik meg a vércukrot, így később éhezünk meg utánuk.

A szénhidrátok fogyasztása különösen fontosan azoknak, akik testmozgást is végeznek. Szénhidrátok nélkül gyengének érezhetjük magunkat, és a kenyér pont megfelelő módon és mértékben juttat minket energiához, pláne, ha odafigyelünk rá, hogy ne essünk túlzásba a vajjal és az egyéb édes, valamint zsíros feltétekkel.

Ezeket láttad?

via

Címlap: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!