Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meló, gyereknevelés, takarítás - kizárt, hogy eljuss edzeni? Lássuk, mit javasol az edző ezekre a helyzetekre!

Rohansz ezerrel a munkahely, a gyerekek iskolája és a sarki bolt között? Esélyed nincs eljutni az edzőterembe? Lássuk, mit tanácsol edző szakértőnk ezekre a helyzetekre!

Az örökérvényű mondás szerint akkor van a leginkább szüksége valakinek a pihenésre, amikor azt mondja, hogy nincs ideje rá. Ez az edzésre is ugyanígy igaz. Amikor feszült vagy, állandóan rohansz, és úgy érzed képtelen vagy kikapcsolni az agyad, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz magaddal, hogy elmész edzeni. Levezeted a felesleges stresszt, kitisztul egy kicsit a fejed, ráadásul utána sokkal energikusabb is leszel.

Mindettől eltekintve, a mai világ elképesztően gyors tempója mellett mindenkivel előfordul, hogy hirtelen felszaporodnak a teendői, ezért nem jut el annyiszor edzésre, amennyiszer szeretett volna. Ez egyszer-egyszer belefér, de nagyon fontos, hogy ne mantrázd ezt magadnak, és főleg ne mentsd fel magad rendszeresen azzal, hogy nincs időd az ilyesmire.

A saját vendégeimen is látom, tapasztalom, hogy bizony a munka, a háztartás vezetése és a gyereknevelés egyszerre embert próbáló feladat, és éppen ezért könnyen szét is esik az ember, de azt is látom, hogy hetente háromszor egy óra edzés milyen sokat segít nekik abban, hogy az életük, és ők maguk is rendezettebbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak legyenek. Előfordulhat persze, hogy egy héten csak egy alkalommal tudsz elmenni edzésre, de már az is sokkal több, mintha otthon maradnál, éppen ezért mindenképpen menj el, ahelyett, hogy az egész heti sporttevékenységedet kútba ejtenéd. Már ez az egy alkalom is sok energiát fog adni neked a következő napokra, ráadásul nem esel ki a rutinból sem. Nem kell majd újra visszaszoktatni magad az edzésekhez testben, és lélekben. Természetesen heti egy edzéstől azért csodákat nem lehet várni, épp csak arra lesz elég, hogy a jelenlegi állapotot fenntartsd, ha mellette az étkezésed is rendben van.

Miért érzed úgy, hogy semmire sincs időd?

Amikor valaki bekerül egy mókuskerékbe, folyamatosan csak dolgozik és gyereket nevel, akár éveken keresztül, és nem szán magára időt soha, egyszerűen kimerül. Testileg és lelkileg is elfárad, és ha ezen nem tud változtatni, akkor ez a helyzet csak egyre rosszabb lesz, és egyre inkább úgy érzi majd, hogy semmire sincs már ideje, amit szeretne. Nem tud elég időt tölteni a párjával, nem tud találkozni a barátaival, és nem tud időt szánni a saját vágyaira sem. Különösen nehéz helyzet ez akkor, ha egyáltalán nincs külső segítség, vagy csak nagyon kevés. Ilyen élethelyzetekben még fontosabb, hogy megtanulj gazdálkodni az idővel, ami talán az egyik legnehezebb feladat. Nagyon sokat segíthet benne, ha elkezdesz határidőnaplót vezetni, és előre tervezni, de ne csak a teendőidet tervezd meg, hanem a magadra fordított időt is: az edzéseket, és minden egyéb magadra fordított időtöltést is.

Az elején biztosan nehéz lesz, de ahogy elkezdesz mozogni, minden egyre könnyebbé válik majd, és az az energia, amit befektettél, sokszorosan térül meg, hiszen a rendszeres sport amellett, hogy az alakodnak is jót tesz, levezeti a stresszt, kikapcsol, és még endorfint is termel. A tested tehát terhelhetőbb, a lelked pedig nyugodtabb lesz.

Ma már nagyon sok teremben van lehetőség gyermekmegőrzésre, vannak bababarát edzőtermek, és persze babás, baba – mama foglalkozások is.  Gondold végig, hogy neked mire lenne szükséged, és célirányosan keress!

Mi legyen abban az egy edzésben?

Előfordulhatnak persze olyan helyzetek, amikor tényleg kevesebb idő jut az edzésre, ilyenkor különösen fontos, hogy állítod össze, és az is, hogy mikorra időzíted az egyetlen edzésed. Amennyiben rá tudsz szánni legalább másfél órát az edzésre, nyert ügyed van. Melegíts be alaposan, majd alapgyakorlatokból építs fel egy edzést, ami minden nagyobb izomcsoportodat átmozgatja. Ilyenkor nagyon jól alkalmazható a kitörés, a guggolás, a  fekvőtámasz, a statikus alkartámasz…stb. Ezek egyszerű, mindenki számára jól ismert gyakorlatok, mégis sokan hibásan alkalmazzák, ami sérüléshez is vezethet, ezért mindenképpen kérj segítséget egy edzőtől, amíg megtanulod pontosan, precízen kivitelezni a mozdulatokat. Az erősítő edzés végére iktass be körülbelül harminc percnyi cardio jellegű, közepes intenzitású (nem túl lassú, nem túl gyors) mozgást. Lehet ez az állóképességedtől függően biciklizés, kocogás, intenzív gyaloglás, vagy akár görkorcsolya is. A lényeg, hogy képes legyél harminc percen keresztül tartani azt az intenzitást, amivel elkezdted. Az edzés végén fokozatosan lassítsd a tempód, nyugtasd meg a pulzusod, majd statikus nyújtással nyújts le.

Amennyiben nincs még ennyi időd sem az edzésre, kivételesen hagyd ki a cardiot, és koncentrálj csak az izommunkára. Nagyon fontos viszont, hogy a bemelegítést és edzés végi nyújtást soha ne spórold le.

Mit tehetsz még?

Egy kis odafigyeléssel, és ügyeskedéssel kiküszöbölheted, hogy a hajtós heteken dugába dőljön mindaz, amit eddig már elértél. Természetesen a legfontosabb, hogy figyelj oda az étkezésedre, és igyekezz minél több fizikai aktivitást beiktatni a hétköznapjaidba. Indulj el egy kicsit hamarabb, és sétálj le egy-két megállót (ha feszült napok elé nézel, ez különösen jót fog tenni), csináljatok aktív programokat a gyerekekkel, menjetek nagyobb sétákra, és amikor csak lehet, mozogjatok egy kicsivel többet. Ennyi még egy kaotikusabb hétbe is belefér.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!