Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mennyibe kerül idén a karácsonyi menü? - utánajártunk!

Megpróbáltunk utánajárni, mely alapanyagokért kell többet fizetni az ünnepek előtt. Mennyit drágult a dió, a tojás, a vaj, a liszt és a cukor? Mire számítsunk a boltokban?

A karácsony a szeretet ünnepe, együtt van a család, ajándékozunk, de a három napos szabadság a finom ételekről és süteményekről is szól. A legtöbben a következő napokban intézzük a bevásárlást a főzéshez-sütéshez, de mielőtt útnak indulnánk, nem árt tájékozódni az árakról. Jó néhány olyan alapanyag van ugyanis, amihez idén jóval drágábban juthatunk hozzá, mint a tavalyi évben.

Már megint drága a dió?!

Minden évben sokak szájából elhangzik, hogy drága a dió. Nos, ha nagyon szigorúan vesszük, akkor valóban nem egy olcsó alapanyagról van szó. A bejglibe elég belőle 150-200 gramm, de a zserbóba legalább 300-400 gramm szükséges, ezért nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá.

Az idei diótermés nem volt a legjobb, több mint a felére csökkent a tavalyi évhez képest, mivel tavasszal jelentős fagykárok érték a fákat, és a diótermést több helyen kártevő, az ún. dióburok-fúrólégy is megtámadta. Ennek ellenére a Piaci Árinformációs Rendszer adatai azt mutatják, hogy a dió idén inkább olcsóbb lett a tavalyi évhez képest, de még így is jócskán 3000 forint felett van kilója. A tisztított dió átlagára így alakult nagyobb budapesti és vidéki piacokon:

  2018 (48. hét) 2019 (48. hét)
Fehérvári úti piac 3800 Ft/kg 3480 Ft/kg
Vámház körút piac 3980 Ft/kg 3280 Ft/kg
Szegedi piac 3300 Ft/kg 3700 Ft/kg
Debreceni piac 3500 Ft/kg 3500 Ft/kg

Kisebb zöldségeseknél vagy ismerősöktől is vásárolhatunk diót, némelyest olcsóbban. Egy kilóhoz körülbelül 3000 forintért juthatunk hozzá. 

A diós mellett a mákos bejgliről se feledkezzünk meg. A mák ára nem változott jelentősen, vannak olyan boltok, amelyekben tapasztalható néhány forintos drágulás, de a legtöbb helyen kilója 2000-2500 Ft.

Brutálisan drágult a vaj és a cukor

Nem mindenhol olyan rózsás a helyzet, mint a mák esetében. Aki például margarin helyett vajjal szeretné készíteni a süteményeit, annak is mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. A budapesti boltokban a 80 %-os zsírtartalmú, 100 g-os vaj átlagára 3480 Ft/kg. Idén már volt ez jóval magasabb is, jócskán 3500 Ft/kg felett. A margarin szerencsére csak 1-2 forintot drágult tavalyhoz képest, nagyjából 280 forintba került belőle 200-250 g.

A vaj drágulása szinte már nem is meglepő, a cukoré viszont annál inkább. A KSH adatai szerint 1 kg cukor idén novemberben 217 forint volt, míg tavaly ugyanilyenkor még 192 forint. Kis tételről van szó, de az emelkedés akkor is szembetűnő.

Néhány forintos liszt és tojásdrágulás

A karácsonyi sütik fontos alapanyaga még a liszt és a tojás. Mindkettő átlagára nagyjából stagnál. A finom liszt kilója tavaly 150 forint volt, most pedig  155-159 forint. Nem egy óriási drágulás. 

A tojáspiacon még jobb a helyzet. Idén semmi nem gátolta, hogy elegendő tojás jusson a piacokba és a boltokba, a kereslet viszont ebben az időszakban jelentősen megnövekszik, ami már a novemberi árakon meglátszik. Az M-es tojás fogyasztói átlagára 41,07 Ft/db, az L-esé 46,13 Ft/db. Tavaly is nagyjából hasonló árakon juthattunk hozzá ehhez az alapanyaghoz, ami egy jó piskóta sütésénél vagy a tiramisu készítésénél is elengedhetetlen. 

A ponty nem úszhat el

A legtöbb családnál a karácsonyi menü elengedhetetlen része a sült hal és a halászlé, amit általában pontyból készítünk. Jó hír, hogy idén nem drágultak jelentősen a halak. Az élő ponty kilója 1150-1300 Ft, a pontyszelet vagy -filé kilója 2210 Ft. Utóbbi átlagára tavaly decemberben 2140 Ft/kg volt. 

Mennyit költünk karácsonykor?

Nem is olyan rég számoltunk be róla, hogy a magyar internetezők körülbelül 10-50 ezer forintos értékben ajándékoznak. A fent kifejtett drágulások fényében idén nagy valószínűséggel növekednek a családok élelmiszerkiadásai is. A budapesti szupermarketeknél végzett mini közvéleménykutatásunkból kiderült, hogy a legtöbb család jócskán 20 ezer forint felett költ a karácsonyi menüre. Egy négytagú család karácsonyi bevásárlása elérheti akár a 50 forintot is, attól függően, hogy hány rokont, ismerőst látnak vendégül a három napos ünnep alatt.

„Nálunk ilyenkor születésnapokat is ünnepelünk, így több napra sütök és főzök. Húsra hagyok ott a legtöbbet a boltban. A kacsát már megvettük 15 ezer forintért, de a halászléhez és süteményekhez még be kell vásárolnom. Szerintem a végére olyan 50 ezer forintnál állunk meg, mert nálunk nagy a család” - mondja nekünk Nikoletta.

„Mi szűk körben ünnepelünk az élettársammal. A szomszédoktól kapunk tejet és vajat, mert vidéken élünk. Magunk vágjuk a disznót a karácsonyi menühöz. Sütni csak kétfélét szoktam, a boltban így körülbelül 15-20 ezer forintot költünk” - magyarázza nekünk Edit, aki élettársával és két fiával ünnepli a karácsonyt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra számít, hogy idén csak az ünnepekre szánt élelmiszerekre körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók. Az ünnepi időszakban a karácsonyi készülődéshez kapcsolódó tipikus termékeket keresik: a szaloncukrot, az édességeket, a sütési alapanyagokat, és az italokat.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!