Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Menő alternatívát kínál a műanyag zacskók helyett a Lidl

Újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat kínál vásárlóinak az áruházlánc.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy milyen szuper alternatívákra cseréli a műanyag szatyrokat az Auchan és a Lidl Portugáliában. Utóbbi most újabb országban tesz nagy lépést a műanyag szemét visszaszorítására. A Lidl bejelentette, hogy 119 dániai boltjában kínál újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat a műanyag zacskók helyett.

Az áruházláncnál azt remélik, hogy hálós tasakok használatával jelentősen csökken a műanyag zacskók használata. A termék ára 5 dán korona, az kb. 220 Ft, ami nem nagy ár, ha azt nézzük, hogy kevesebb műanyag zacskót dobunk ki a kukába. A tasak ráadásul mosható is.

Meglepő, de Dániában a Lidl az első áruházlánc, amely alternatívát kínál a gyümölcsök és zöldségek környezetbarát tárolására.

Ez is érdekelhet!

Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben maradhatnak a Földön – VIDEÓ!

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket. Magyarországon is sokat tesznek azért az áruházláncok, hogy csökkentsék a műanyag szemét mennyiségét. A hazai Sparok például hasonló hálós tasakokat kínálnak a gyümölcs- és zöldségtárolásra, mint a dániai Lidl boltok.

Kiváncsiak voltunk arra, hogy a magyar Lidl boltokban mikor találkozhatunk a műanyag zacskó más alternatívaival, ezért megkerestük a kérdéseinkkel a boltláncot. A Lidl Magyarországtól azt válaszolták, hogy az áruházlánc az Európai Bizottság műanyag stratégiájával összhangban a vállalat 2018 áprilisában bejelentette, hogy 2025-ig legalább 20 százalékkal csökkenti műanyag felhasználását, a saját márkás termékeik plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100 százalékig biztosítani fogja.

E szemlélet mentén az áruházlánc vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az egyszer használatos műanyag zacskók és szatyrok helyett környezetkímélőbb alternatívát kínáljon vásárlóinak. A vállalatnak nincs kifogása az ellen, ha a vásárlók saját újrahasznosítható tárolójukat (textilzsák, műanyagdoboz) szeretnék használni a vásárlás során a környezettudatosság jegyében, így járulva hozzá a műanyag-felhasználás csökkentéséhez” írták. Hozzátették, hogy az boltlánc műanyaghulladék csökkentésére irányuló intézkedésének keretében 2019 év végéig megszünteti az egyszer használatos műanyag termékek, mint a szívószálak, az eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák értékesítését. 

Ezeket olvastad már?

via ESM

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Hedvig
L. Hedvig Mon, 2019-08-12 19:44

Ez a Lidl-féle alternatíva valóban nagy életképes, de azért - mellettük állva - hozzátenném, hogy a vásárlók sem angyalok. Már olyat is láttam, hogy valaki egy egész guriga nylonzacskót fogott a kezébe, aztán nyomta be a táskájába. Én most rászántam 7.000.-Ft-ot és vettem 100 db nagyméretű kukoricaalapú füles szatyrot. Többszöri vásárlás után kibélelem vele a szemetest. Egy zsák műanyag dobozt kidobtam (most még lehet!) és mikrobiztos üvegedényeket használok, ha szükséges. Ahol lehetséges, nincs műanyagfelhasználás. A mentes ásványvízre, illetve helyett egy javaslat: vegyél egy másfél-kétliteres víztisztító edényt, legyen tele mindig csapvízzel és tartsd a hűtőben. Pár csepp citromlével kitünő üdítőital és még finom is. Vagy készíts ebből a vízből jegesteát.