Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A metabolikus szindróma

A fejlett országokban a vezető megbetegedések között van a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlsúly. Külön-külön is bajt okoznak, de együtt még veszélyesebbek!

A statisztikák szerint a három legfontosabb, betegséghez és halálhoz vezető elkerülhető ok: a dohányzás, az  alkoholizmus és az elhízás. Vagyis a túlsúlynak következményei vannak még akkor is, ha alapvetően jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Miért ilyen veszélyes az elhízás?

A túlsúllyal rendelkezőknek nagyobb esélyük van magas vérnyomásra, emellett vérükben a koleszterin és más zsírok szintje is jó eséllyel magasabb. Mindez az erek meszesedését, szűkületét okozza, ami a későbbiekben koszorúér-görcshöz, szívinfarktushoz, gutaütéshez vezethet. Érdemes belegondolni, hogy a puszta szavak mögött mi áll: mind a szív-, mind az agyi infarktus járhat azonnali halállal, de a féloldali lebénulás, beszédképtelenség és a pelenka sem kecsegtet túl fényes jövővel.

A 2-es típusú cukorbetegség klasszikusan a túlsúlyosok betegsége. Nem fáj, hajlamosak vagyunk elhanyagolni, de hosszú távon tönkreteszi az ereket, idegeket, rontja a sebgyógyulást. Hazánkban a vakság és a lábamputációk leggyakoribb oka a cukorbetegség, ami egészen elképesztő annak fényében, hogy megelőzhető lenne.

A túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az emelkedett koleszterin- és vérzsírszintek együttes fennállását metabolikus szindrómának nevezik, mely a mai nyugati világ népbetegsége. Olyannyira, hogy az orvostársadalom eme új fajt homo metabolicus-ként emlegeti. Magyarország „büszkén” állíthatja, hogy e tekintetben a jóléti államok közé tartozik.

Hol is tartunk a homo metabolicus-szá válás útján?

A testtömegindex (Body Mass Index, BMI) segítségével meghatározható, hogy az elhízottság mely fokán állunk. A testsúlyt osszuk el a méterben megadott testmagasság négyzetével: BMI = testúly (kg)/magasság2. A normál tartomány 18,5 és 24,9 között van, az extrém elhízás 40 fölött, a kettő között pedig az elhízás különböző fokozatai vannak. 30-as érték fölött mindenképpen javasolt szakember (dietetikus, háziorvos) felkeresése.

Kutatások szerint túlsúly és túlsúly közt is van különbség. A derekat a köldök magasságában, a csípőt a tompornál mérjük meg, és osszuk el a derekunknál mért értéket a csípő körfogatával. A hölgyek 0,85-nél, az urak 1-nél nagyobb érték esetén kezdjenek izgulni, ugyanis a hasra történő, úgynevezett alma típusú elhízás veszélyesebb az egészségre, mint a körte, vagyis a csípőre és combra lokalizálódó.

Olvastad már?

Te alma vagy körte alakúra híztál?

Fontos, hogy a metabolikus szindróma komplex kezelést igényel, aminek része a radikális életmódváltás, adott esetben a gyógyszeres kezelés, a mozgás, és nem utolsó sorban a lelki helyreállás. Egyszerre kell óvakodnunk a fenyegető szövődményektől, és csökkenteni a testsúlyt személyre szabott módszerekkel. Természetesen ki kell vizsgálni, hogy az elhízás, a magas vérnyomás vagy akár az extrém vérzsír-eltérések nem valamilyen alapbetegség következményei-e (ez esetben a kiváltó okot kezelni kell), de a metabolikus szindróma az esetek túlnyomó többségében megfelelő életmóddal megelőzhető.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TomikAliz27
KicsiLizi27 / TomikAliz27 Thu, 2015-01-15 09:49

Nekem testtömegindexre 16,5körüli érték jött ki, de a másik módszerrel számolva viszont 1,33 jön ki, ha a csípőt osztom a derékkal, ahogy a cikkben szerepel, pedig 154cm vagyok és 40kg-mal számoltam, a csípőm 80cm, a derekam meg 60cm. Szóval egyáltalán nem vagyok túlsúlyosnak mondható. Valaki helyreigazítana, hogy is van ez?
Kedves cikkíró, legyen szíves leellenőrizni, mert amit ír, az ebben a formában nem állja meg a helyét, maximum fordítva.
Bár nekem akkor is 0,75 jön ki, vagyis 0,1-del vagyok lemaradva az izgulós értéktől...ez sok, vagy kevés, vagy pont jó vagy milyen?

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2015-01-07 17:33

Teljesen egyetértek a cikkel. Egy problémám van: a csípő körfogata normál esetben nagyobb, mint a derék körfogata. Ha így elosztom , biztos, hogy 1-nél nagyobb számot kapok. Nem a derék körfogatot kell elosztani a csípő körfogattal?

Bödösbanya
Bödösbanya Thu, 2014-07-10 21:18

Ez annyira igaz! A férjem esetében minden úgy történt, ahogy itt le van írva! Az Ő esete olyan "mint ahogy a Nagykönyvben meg van írva"!
Elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség = Stroke! 2012-ben stroke-ot kapott, és a mai napig a jobb oldala "béna", ami annyit jelent, hogy a jobb lábát húzza (de legalább tud járni), a jobb keze teljesen "süket", a szó szoros értelmében, és nehezen beszél, nagyon oda kell figyelni, ha meg akarjuk érteni.
Tehát vegyétek komolyan a fent leírtakat, és tanuljatok más kárából, mert a sajátotokból már késő lesz!
Nagyon nehéz így az élet mind neki is, és mind a családnak is! Aki benne van az tudja, annak nem kell ecsetelni!
Váltsatok, amíg nem késő! Őszintén mondom (írom), mert benne vagyok, tapasztalatból tudom!
Hajrá!