Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mi az intuitív étkezés? Hallgass a megérzéseidre és a zsigereidre!

Vajon képesek vagyunk a testünkre és a megérzéseinkre hallgatni, ha evésről van szó?   

Az intuitív étkezés új trendnek látszik a számos diéta között, mellyel jobb közérzetért, vagy jobb alakért harcolhatunk. Azonban korántsem erről van szó.

Az intuitív étkezés leszámol mindenféle diétával, és annyi a fő célja:

hogy a természetes, testi éhségérzet miatt együnk, és ne érzelmi indíttatásból.

A gyerekek is ezt teszik: akkor esznek, amikor éhesek, addig esznek, amíg elmúlik az éhségük: megkívánnak bizonyos ételeket, és azokat lelkiismeretfurdalás nélkül eszik meg. Bármilyen étkezési zavara van az embernek a legenyhébbtől a legsúlyosabbig, a cél az, hogy az ember intuitívan tudjon enni. Ezt az étkezési módot azért nehéz megvalósítani sokunknak, mert az evéssel olyan gondolatok és érzések kapcsolódnak össze, melyek nem oda tartoznak.

Akinél eves közben felmerül, hogy egy étel mennyire hizlal, vagy mennyire egészségtelen, az biztosan nem intuitívan, hanem kontrolláltan és szorongva eszik.

1. Vess véget a diétázásnak

A fő elv, melynek mentén meg lehet kezdeni az intuitív étkezést, az, hogy abba kell hagyni a diétázást. A diétázást fekete-fehér szabályok határozzák meg: meg lehet enni, vagy nem lehet és kész. Ennek az az eredménye, hogy korlátozzuk az evésünket, amíg tudjuk, aztán pedig előbb-utóbb mégiscsak megesszük azt, amiről azt gondoljuk, hogy nem szabad, sajnos ilyenkor viszont az egészségesnél jóval többet is eszünk belőle. Ez egy rossz hatású körforgás az éhezés és a kontrollálatlan túlfogyasztás között.

2. A szervezet tudja, mire van szüksége

A második fontos elv, hogy testünk azt kéri, amire szüksége van. Annak az oka, hogy megkívánunk bizonyos ételeket, az, hogy a szervezetünknek az abban levő tápanyagokra van szüksége. Ez viszont sajnos csak akkor érvényes, ha nem érzelmi, hanem intuitív alapon étkezünk.

3. Döntsd el, mennyire vagy éhes

Az éhség nem véletlen dolog, ahogy a teltségérzet sem. Aki ezeket az érzeteket helyesen tudja értelmezni, elvileg nem fog elhízni, mert akkor és annyit fog enni, amennyire szüksége van. Evés előtt érdemes meghatározni, hogy egyrészt egy egytől tízig terjedő skálán mennyire vagyunk éhesek, másrészt azt is, hogy mennyire vagyunk nyugodtak. Ezt evés közben és után is meg kell ismételni, így kiszúrhatjuk, hogy az érzelmi állapotunk hogyan befolyásolja az éhségérzetünket, és elkezdhetünk azon dolgozni, hogy csakis a testünk jelzéseire hallgassunk.

4. Ne gyűlöld a szénhidrátot

Sokan úgy viszonyulnak az ételhez, mintha ellenséges entitás lenne. Sokszor látjuk, hogy az ételeket kategorizálják is aszerint, hogy mennyire “veszélyesek”. A szénhidrátok a diétázók „baltás gyilkosai”, míg a répával baráti viszonyt is lehet ápolni.

Az intuitív evés célja, hogy félelem és bűntudat nélkül fogyasszunk el bármilyen ételt, mert az csupán étel, nem ellenség.

Ha ezt meg tudjuk valósítani, fokozatosan el fogjuk tudni hagyni az evésrohamokat, azoknak ugyanis sokszor az előzetes megvonás az oka. Nyilván, ha napokig nem eszünk egy csücsök kenyeret sem, akkor utána, ha megkóstoljuk mondjuk az első kocka csokit, akkor az egész tábla nagyon könnyen utánacsúszik.

5. Fogad el a testalkatod, és aszerint változtass magadon

Az intuitív evés további feltétele, hogy szeretnünk kell a testünket. A fogyókúrás mentalitás, mely folyamatosan azt diktálja, hogy fogynunk kell innen-onnan ennyi-annyit, ezt nagyon megnehezíti. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy fennhangon kell hirdetnünk, hogy a kövérség a legszebb dolog, ellentétben a karcsúsággal, ami minden bizonnyal savanyúvá teszi azt, aki karcsú.

Arról van szó, hogy el kell fogadni, hogy olyan alkattal születtünk, amilyennel. És ezt az alkatot kéne ítéletmentesen szeretni, mint mondjuk a szemszínünket.

Arról senki nem vitázik, hogy a barna, a kék, esetleg a szürke, vagy a zöld szem a jobb, senki nem kérdőjelezi meg, hogy mindenkinek olyan a szeme, amilyennek a genetikája előírta. Így van ez a testalkattal is. Ez persze támadható azzal, hogy a testen lehet változtatni, míg a szemszínen nem, de épp az a lényeg, hogy a testen lehet, és az az intuitív evés hatására ideális állapotba is kerül majd.

A testalkaton viszont akkor sem lehet változtatni.

7. A vékony test nem boldogít

Ahhoz, hogy az ember el tudja fogadni a saját testét, és ne a közösségi médiában éppen menő sztárokhoz vagy ismerősökhöz hasonlítsa magát, vagy hatalmas önbizalomra van szükség, vagy arra, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy nem attól leszünk boldogabbak, ha „jobb” lesz az alakunk. Ez teljesen téves cél, és oda vezet minket, hogy olyan következtetéseket fogalmazzunk meg, hogy “azért nincs barátom/barátnőm, mert zabálok, és ha csak salátán élnék, már lenne és boldog lennék”.
Ettől még elismerhetjük, hogy nem jó nagy túlsúlyt hordozni magunkon, mert nem egészséges, ugyanakkor a boldogságunkban nem feltétlen akadályozhat minket.

Ezeket láttad?

via via és via

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!