Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mi történne a testeddel, ha soha többet nem fürödnél?

Meglepő módon nagyjából semmi, és még büdös sem lennél - egy újságíró kipróbálta.

Egyre többet foglalkozunk azokkal a baktériumokkal, amelyek a szervezeten belül élnek: ma már tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges bélflóra (bél-mikrobiom) például, és hogy mennyi mindenre hatással van, ha felborul. De mi a helyzet a testünkön kívül, egészen pontosan a bőrünkön élő baktériumokkal?

Több tudományos szakértő gondolja úgy, hogy a túlzott mosakodással felborítottuk a bőrünkön élő baktériumok egyensúlyát, és valójában az lenne az egészségesebb, ha nem tisztálkodnánk ennyit. James Hamblin, az Atlantic egyik újságírója kipróbálta, mi történik, ha hallgat ezekre a szakértőkre, és nem zuhanyzik egy teljes hónapon keresztül.

Hogy mi történt vele? Az égvilágon semmi – kiderült ugyanis, hogy azok a termékek, amelyeket minden egyes nap a testünkre kenünk (a tusfürdő, a sampon, a dezodor és társai) mind megzavarják a bőr természetes mikrobiomját és olajtermelését, de ha ez helyreáll, akkor nem leszünk sem büdösek, sem ápolatlanok. Hamblin egyedül a kézmosást tartotta meg, és akkor mosakodott tiszta vízzel, ha már koszosnak tűnt, és a haját is csak így tisztította.

Annak, hogy Hamblin nem bűzlött, egyszerű oka van: az erős, agresszív termékekkel történő tisztálkodással a megborított bőr-mikrobiom a „rossz” baktériumokat kezdi el termelni nagyobb mennyiségben, ezektől lesz az ember szagos. A tusfürdőkkel, samponokkal, szappanokkal megöljük a bőrön a „jó” baktériumokat, amelyek képesek lennének kordában tartani a károsabbakat. Ha azonban az egyensúly újra feláll, akkor a szagot kibocsátó baktériumok ismét háttérbe szorulnak, és a bűz megszűnik.

Persze ezzel a probléma csak az, hogy az ember tényleg vagy teljesen felhagy a hagyományos tisztálkodással, vagy folytatja úgy, mintha mi sem történt volna – idő kell ugyanis, hogy a jó baktériumok beszabályozzák a rosszakat, addig azonban bizony az ember bőre büdösödik. Jó átmenet lehet viszont a természetesebb termékek használata, amelyek nem borítják fel annyira a bőr természetes baktériumegyensúlyát, inkább segítenek, hogy a mikrobiom egyensúlyban maradhasson. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: InterCom

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!