Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miért csípnek valakit jobban a szúnyogok, mint másokat?

Biztos te is ismersz olyan embert a családból, a barátaid közül, akiket mindig sokkal több szúnyogcsípés borít, mint másokat. Mi lehet ennek vajon az oka?

Nálunk a családban a kisebbik fiam az. Ő az, akit ha egy darab szúnyog van 10 km-es körzetben, akkor biztosan megtalálja, legyen fényes nappal vagy éjszaka, mindegy. A férjem, pedig, akit a legkevésbé találnak meg ezek a szorgos vérszívók.

De vajon mitől függ ez? Miért van, hogy valakit jobban „szeretnek” a szúnyogok, mint másokat? Teóriák persze mindig akadnak, íme ezek közül 5, amelyeknek még esélyük is van.

1. Vércsoport

Több kutatás is kimutatta már, hogy a 0-s vércsoportú emberek vonzóbb prédák a szúnyogok számára, mint az A vércsoportúak.

2. Kilélegzett széndioxid

A szúnyogok részben az általunk kilélegzett széndioxidra érzékenyek. Aki több széndioxidot bocsájt ki, az vonzóbb számukra – ilyenek pl. a nagydarab emberek ill. a várandós nők.

Olvastad már?

10+1 különleges töltött cukkini 500 kalóriából

3. Italfogyasztási szokások

Állítólag a sörfogyasztás is vonzóvá tesz minket a kis vérszívók szemében, bár egyelőre ezt csak egy kevés emberből álló vizsgálat állapította meg, tehát még nem kell teljesen elkeseredni.

4. Edzés

Egyes kutatások eredményei szerint az edzés során képződő tejsav is fokozott érdeklődést vált ki a szúnyogokban- Ez persze nem jelenti azt, hogy a nyaralás során ne mozogjunk, de akkor használjunk mindenképpen szúnyogriasztót!

5. Genetika

És persze a genetika, mint mindenben, ebben is nagy szerepet játszik, nyilván a legnagyobbat. Úgyhogy sokaknak bele kell törődniük, hogy bizony ők a szúnyogok kedvencei maradnak már mindörökké és mérsékelniük kell vízparti nyaralásaik számát.

A mi családunk esetében a kisfiam vércsoportját még nem ismerem, nem tekinthető nagydarabnak, sört sem iszik, mondjuk szaladgálni szaladgál sokat, de nem hiszem, hogy ez lenne az oka. A genetika még nyilván lehetne, de akkor valamelyik szülőre is jellemző kellene legyen a sok-sok szúnyogcsípés. Pedig nem az. De nyilván így erősítjük a kivételt.

via IFL

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!