Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miért olyan jó érzés a tévé előtt nasizni? A válaszhoz még a bűntudatnak is köze van!

Miért annyira jó érzés filmet / sorozatot nézni és enni egyszerre? A tudomány válaszol a kérdésünkre! 

Valljuk be, a tévé vagy a laptop előtt ülve filmet, sorozatot nézni rengetegen szeretünk. Valahogyan a sztori követése és a fokozatos jóllakottság érzése elégedettséggel, melegséggel tölt el, személy szerint van, hogy kifejezetten azért eszem lassan, hogy minél tovább kitartson az ételem a kedvenc sorozatom új része alatt. Aztán jöhet még egy kis nasi, és végigmajszoltam egy ötven perces epizódot. Nem isteni érzés?

Tudom, minden ellene szól, azt tanították, hogy az ételt az asztalnál ülve szépen, lassan kell elfogyasztani, ami valószínűleg teljesen igaz – dehát akkor mitől olyan jó a sorozatnézés közben pizzát falatozni? 


 

A filmezve kajáló emberek egyöntetű állítása szerint azért remek így kikapcsolódni, mert ilyenkor az agyunk pihenő üzemmódba lép, mintha ténylegesen kikapcsolna. Nagyon jó érzést élünk át, miközben éppen „befogadunk”, ez pedig azért lehetséges, mert a filmezés és az evés is gyors ugrást eredményez a dopaminszintünkben, ami az örömérzetért felelős hormonunk – állítja Sophie Mort klinikai szakpszichológus.

Szimplán megfogalmazva jó érzést okoz a két tevékenység kombinálása (külön örülök, ha még desszert is van!) 


Bűntudatunk van?

Mort szerint ez alapvetően kulturális jelenség, mert Amerikában és Európában is bevett szokás így vacsorázni, de számos országban az étkezés maga az esemény. A pszichológus úgy magyarázza, Amerikában kapcsolódik egyfajta bűntudat az étel fogyasztásához, ezek az emberek úgy érzik, hogy valamilyen bűnös élvezetet követnek el, ha élvezettel táplálkoznak, és emiatt kellemetlenül érzik magukat. A sorozatnézés viszont eltereli a figyelmet erről a negatív érzésről. 

Egyszerre egy dolgot csinálni luxus

Azt is hozzáteszi, hogy fejlett országokban ennek a szokásnak még az a háttere, hogy az emberek ritkán csinálnak egy dolgot egyszerre, megszokták, hogy mindig több lábon kell állniuk.

“Miért csak egyek, ha közben nézhetem a Stranger things következő részét?” - gondolják sokan.
 

A tudatos étkezés szembemegy mindazzal, amit a társadalom jelenleg elvár tőlünk, ezért elég nehéz kivonni magunkat a hatása alól. Többek között ezért eszünk munkában is a számítógép előtt, és nem vesszük ki valójában az ebédszünetet, mert túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy igazi pihenésre kapcsoljunk át. 

 

Viszont ha úgy érzed, a Jóbarátok-nézés és a vacsorázás téged kikapcsol és elűzi a stresszt, akkor ne vond meg magadtól – tanácsolja Elise Museles táplálkozási szakértő, pszichológus.

Sok múlik a családi szokásokon, a gyerekkori nevelésen is, mert ha a családtagok mindig szigorúan asztalnál étkeztek, valószínű, hogy kevésbé hajlunk majd a tévézős nasizásra, mint egy pizzarendelős, együtt házimozizós család. Természetesen ez nem törvényszerű, nem mindenki lesz asztalnál ülős, aki gyerekként este hatkor már a széken ülve várta a gőzölgő vacsorát. 

A filmezős nasizás akkor válik problémává, ha túl gyakran és túl sokat eszel, és arra eszmélsz fel, hogy jaj, megint túlettem magam, a hűtő tartalmának jelentős része pedig eltűnt. Ezt pedig az éjszakai pihentető alvás elmaradása, hányinger, rosszullét jelentkezése kísérheti. 

 

Tipp:

Néha azért állítsd meg egy percre a filmet, és gondold végig, valóban éhes vagy-e még, vagy csak a megszokás és lassú túlevés vezeti a kezedet a chips-es zacskó felé.

Konklúzió

Ha tudatosan eldöntöd, hogy most filmezéssel és evéssel kapcsolsz ki, akkor az a saját döntésed, de ha inkább magányosnak érzed magad, és csak az időt szeretnéd eltölteni valahogy, inkább hívj fel egy barátot, akivel beszélgethetsz. 

Ezeket olvastad már?


via Wellandgood

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!