Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miért penészedik olyan gyorsan a bolti áfonya és málna?

Bosszantó tud lenni, amikor a frissen vásárolt bogyós gyümölcs penészedni kezd. Eláruljuk, hogy előzheted meg a bajt!

Valószínűleg veletek is előfordult már, hogy vásároltatok egy kis dobozka áfonyát vagy málnát a boltban, és másnapra penészes lett. Engem nagyon bosszant a dolog, mert ha mondjuk sütit akarok sütni, akkor aznap kellene megvásárolnom hozzá a friss alapanyagokat.

De miért penészedik olyan hamar az áfonya? A bogyós gyümölcsöknek két fő ellensége van: a penész és a nedvesség. A puha felületű áfonyát, szedret és málnát könnyebben megtámadja a penész, a nedvesség pedig a gyors szaporodást biztosítja. Ezért mondják azt sokan, hogy az áfonyát, málnát csak fogyasztás előtt szabad megmosni, és száraz helyen kell tárolni. Az igazság azonban az, hogy ezek a gyümölcsök legtöbbször már a szállítás során, vagy a boltban magukon hordozzák a penészspórákat. 

Vásárláskor érdemes jól átnézni a kis dobozkákat, és lehetőleg szép, egészséges szemeket választani. Ezzel persze még nem előzöd meg a bajt!

A jó hír az, hogy a bogyós gyümölcsök penészesedése lelassítható. Az ecetes-vizes fürdő megöli a baktériumokat és a penészt is. 

Hogyan csináld?

A fürdő előtt mindenképp távolítsd el a penészes szemeket. Ezután egy tálban 3 csésze vízhez önts egy csésze ecetet! A tálba tegyél szűrőt is, hogy könnyebb legyen kivenni az apró gyümölcsöket.

Merítsd meg bogyókat a vízben, körülbelül egy percig. Ezután a szűrő segítségével vedd ki a tálból a gyümölcsöket, majd öblítsd át őket hideg vízzel. Jöhet a szárítás, helyezd a bogyókat papírtörlőre, és várd meg, míg megszáradnak. 

Rossz hír, hogy az ecetes módszer a nagyon puha málnánál nem működik, áfonyánál, szedernél és epernél viszont igen. Amiatt nem kell aggódni, hogy a gyümölcsök ecetízűek lesznek, ellenben néhány napig penészedés nélkül elállnak a hűtőben. 

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!