Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mik azok a tumormarkerek? Vajon tényleg kimutatják, ha rákos vagyok?

A daganatos megbetegedések a világon és hazánkban is a vezető megbetegedések és halálokok közé tartoznak. Lássuk, hogy a tumormarkerek segítenek-e a felismerésben!

Mindenki retteg attól, hogy egyszer rákot diagnosztizálnak nála. Tudjuk, hogy a betegség korai felismerése életet menthet. Az ún. tumormarkerekkel vajon tényleg korán diagnosztizálhatók a daganatos megbetegedések?

A kérdést dr. Dohán Orsolya klinikai onkológus, a Rózsakert Medical Center orvosa most megválaszolja.

Mi a tumormarker?

A tumormarkerek olyan anyagok – általában fehérjék – melyek a daganatos betegségben szenvedők véráramában és/vagy testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, de kismértékben az egészséges szervezetben is megtalálhatók. Ezek szintjét az életkor, a nem, a dohányzás és a szervezetben lévő gyulladások is befolyásolják. A tumormarkerek vizsgálata vérvétellel történik. A referenciaértékek feletti és alatti értékek is utalhatnak a daganatra, de nem minden esetben áll rák az eltérő értékek háttérben.

Mikor szükséges vizsgálni?

Tumormarker-vizsgálatot elsősorban a már diagnosztizált rákbetegség esetén alkalmazzák, segítségével becsülhető a daganat agresszivitása, kiterjedése. Ha értéke a terápia alatt csökken, az a kezelés hatásosságát mutatja. A kontrollban is fontos szerepe van, ilyenkor a hirtelen megemelkedett értékek a daganat kiújulására, áttétképződésre utalhatnak. A orvos akkor is elrendelheti a vizsgálatot, ha a beteg panaszai és tünetei, egyéni- és családi kórelőzménye miatt felmerül a rák gyanúja.

Alkalmas a rák diagnózisára?

A vérből történő tumormarker vizsgálat eredményei önmagukban nem alkalmasak diagnózisra. Negatív lelet esetén sem zárható ki teljes mértékben a rosszindulatú daganat, és a megnövekedett szint is utalhat más betegségekre, fertőzésekre a daganaton kívül. Ha az eredmények eltérő szintet mutatnak, a pontos diagnózis felállításához képalkotó vizsgálatokra, biopsziára, fizikális vizsgálatokra lehet szükség.

A legismertebb tumormarkerek

  • A PSA az egyik legismertebb tumormarker. Ennek fontos szerepe van a prosztatarák-szűrésben, amely során a PSA szint mérés mellett teljes urológiai- és vizeletvizsgálatot is végeznek. Mérésének értékelése tapasztalatot igényel, hiszen a nem daganatos egyszerű prosztatanagyobbodás is járhat emelkedett PSA értékkel.
  • A Carcino-embrionális antigén (CEA) megemelkedett szintje több betegséget jelezhet, leggyakrabban a vastagbélrák esetén mutatható ki, de sokszor dohányosoknál is jelentkezik és májzsugorra is utalhat.
  • A carcinoma antigén 125 (CA 12) általában magasabb koncentrációban van jelen a petefészekrákos betegek szervezetében, már a betegség korai stádiumban is, de emelkedett lehet bármilyen kismedencei (nem daganatos!) gyulladásos betegségekben is.
  • A carcinoma antigén 19-9 (CA 19-9) a hasnyálmirigyrák felismerését és követését segíti. Máj- és epeúti betegségek is okozhatják a megnövekedett koncentrációját.
  • A carcinoma antigén 15-3 (CA 15-3) az emlőrák tumormarkere. A magas CA 15-3 érték mögött nagy valószínűséggel emlőrák áll, de a teljes diagnózishoz mammográfiai vizsgálat is szükséges.
  • A Szöveti polipeptid antigén (TPA) több daganatos betegséget jelezhet, de terhesség, diabétesz és gyulladásos betegségek esetén is megnőhet a szintje.

A tumormarkerek tehát önmagukban nem képesek kimutatni a rákot. Vizsgálatuk egyéni- és családi pozitív kórelőzmény és panasz esetén ajánlott. A rákbetegségek megelőzése és a korai diagnózis érdekében érdemes folyamatosan részt venni speciális szűrővizsgálatokon. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen életkorban, milyen szűréssel kapcsolatban ajánlott felkeresni az orvost, olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!