Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milyen az igazi bécsi szelet?

Az eredeti kérdés az, hogy mi a különbség a schnitzel és a Wiener schnitzel, magyarán a bécsi szelet és a rántott hús között...Te tudod?

A két elnevezés ugyanis nem pontosan ugyanazt takarja. Rakjuk rendbe a nevek közötti zavart! Melyik készül borjúhúsból, melyik nem? Hogyan készítsd otthon, és miként rendeld az étteremben? Most megtudhatod.

Rántott hús receptek a Nosalty oldaláról

Schnitzel – vagyis rántott

Ez nem más, mint az elkészítési eljárás, tehát: a hús gyengéd puhítása, vagyis klopfolása, majd lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatása, végül gyors olajban való kisütése – ez mind, egyben a “schnitzel” jelentése. Az élelmiszer-történészek vitáznak az készítési módszer valós eredetéről, de az osztrákok váltig állítják, hogy ők találták ki ezt a folyamatot, melyet nemzeti kincsként tartanak számon. A legkülönbözőbb éttermek – a luxuskategóriástól a útszéli kiskocsmáig – beillesztik a menüjükbe, és persze a háziasszonyok is serényen alkalmazzák.

A schnitzel legfontosabb védjegyei: a vékonyra klopfolt hús és a vékony, ropogós bunda. Ausztriában legtöbbször áfonyadzsemmel és meleg burgonyasalátával tálalják. A másik nagyon jellemző szervírozási módja, ha a hús zöldségágyon érkezik egy szelet citrom társaságában, amellyel fogyasztás előtt érdemes bespriccelni.

Bécsi szelet borjúhúsból

Az igazi Wiener schnitzel borjúhúsból készül, és ezt a nevet az osztrák törvények szerint le is védették. Sajnálatos módon a két elnevezést – schnitzel és wiener schnitzel – az éttermekben világszerte rosszul, egymás szinonimájaként vagy felcserélve használják. Magyarországon is sok helyen bécsi szeletként találjuk az étlapon a sertéshúsból készített rántott húst, ami ugyancsak nagy kedvenc, de mégsem osztrák eredetű. Éppen ezért, ha az étlap külön nem említi, érdemes rákérdezni, vajon milyen húst használnak az elkészítéshez.

Tudtad?

A német schnitzel – vagyis a Schweinesnchnitzel – is hagyományosan sertéskarajból, ugyanilyen eljárással készül.

...és ezeket láttad már?

Egy másik Schnitzel, ami nem is az

Hogy még jobban összezavarjuk a sztorit, az Egyesült Államokban, Illionsban 1960-ban “Wienerschnitzel” néven egy főként hot dogot árusító étteremláncot hoztak létre, mely gyalázatosan rossz ételeiről, mint a chilidogról, a burgerekről és a folyékony állagú jégkrémjéről „híres”. Nem hogy bécsi szelet, de semmilyen rántott hús nincs az étlapjukon!

via thekitcn

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Wed, 2019-10-16 13:12

A "bécsi szelet borjúhúsból" szókapcsolat eleve helytelen,mivel a bécsi szelet kizárólag borjúhúsból készül!Tehát csupán bécsi szeletet kellet volna írni!A schnitzel szó pedig szeletet jelent,nem rántottat.A rántott disznó húst Wiener Schnitzel vom Schwein-nak nevezik Ausztriában,ami ezt jelenti magyarul:szelet bécsi módra.Utóbbi esetben az osztrákok ebben a szókapcsolatban tudják,hogy rántott disznóhúsról van szó.

patocsattila
patocsattila Sat, 2016-10-22 09:56

Én meg az elírásokra hívnám fel a figyelmet: a rántott sertésszelet németül helyesen írva: Schweineschnitzel (és nem Schweinesnchnitzel).
Még a Google segítségével sem találtam meg az Egyesült Államokbeli Illions-t, de lehet, hogy azért, mert az valójában Illinois.

harjan
harjan Wed, 2016-10-12 09:09

Kedves cikkíró, mielőtt megír valamit, utána kellene néznie először a dolgoknak. A schnitzel szó egyáltalán nem az eljárást jelenti. A szó jelentése " szelet ", vagyis maga a hússzelet.
Ebből adódóan rengeteg fajta schniztel van. Natur schnitzel,
champignon schnitzel, schnitzel mit blumenkohl és még sorolhatnám tovább.
Ha nem hisz nekem, tessék utánanézni :)

Koncz László
Koncz László Wed, 2019-10-16 13:09

Nagyon helyes harjan!A világhálón sajnos nagyon sok olyan ember ír hozzászólásokat,akik egyáltalán nincsenek tisztában azzal,amikről írnak.Mindezeket tetézi a nyelvtani butaságuk,amivel még egyet csavarnak az általuk leírtakon.