Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milyen receptben érdemes teljes kiőrlésű lisztre váltani, és miben nem?

Minden sütemény és tészta egészségesebb lesz, ha nem fehér lisztből készítjük, de hogyan lesznek ugyanolyan finomak is?

Amikor cukorbeteg lesz valaki a családban, vagy egyszerűen csak igyekszik egészségesebben táplálkozni, általában az első változtatás, amit véghez visz, az, hogy lejön a cukorról és a fehér lisztről. Ez nagyon jó döntés, és működik is akkor, ha kenyeret sütünk vagy választunk, na de mi történik süteménysütéskor, mi van, ha palacsintát, kalácsot, kekszet, piskótát sütünk?

Sok-sok kísérlet van már ebben a témában a hátam mögött, nemcsak átmeneti diétás időszakok miatt, de általános egészségügyi megfontolásból is igyekszem mindent kicsit egészségesebben elkészíteni, ám úgy tűnik, ez nem minden esetben éri meg.

Vannak, olyan ételek, amik helyett jobb mást készíteni inkább, semhogy teljes kiőrlésű liszttel, de szomorú végeredménnyel zárjunk. Bár a kísérletezést sosem érdemes feladni, mégis az a helyzet, hogy nem minden étel működik teljes kiőrlésű liszttel.

Amiben inkább ne használd

Néha a cserétől elvész a sütemény lényege, nehezebb, sűrűbb vagy éppen szárazabb lesz a szerkezete. Ezek között van a császármorzsa például, ami sehogy sem adja meg azt az élményt, mint nélküle, vagy a piskóta, ami szintén nem igazán képes teljes kiőrléssel ugyanazt a levegős állagot hozni, sőt, a hagyományos, magyar palacsinták is egészen másmilyenek lesznek vele.

De nézzük, mikkel érdemes próbálkozni és hogyan:

Ezt olvastad már?

Hogyan kovászoljunk kenyér nélkül?

Több folyadék

A kekszeket leszámítva minden receptnél érdemes több folyadékot használni, ha teljes kiőrlésű lisztet vetünk be, különösen a kelt tésztáknál és a palacsintánál. A rostok magukba isszák a tejet, vizet, ezért kb. fél decivel nyugodtan növelhetjük a mennyiséget ilyenkor. Sokan azzal a trükkel játszanak, hogy beáztatják a teljes kiőrlésű lisztet, mielőtt a többi hozzávalót összekevernék, így az megszívja magát folyadékkal, és végeredményben jobb lesz a sütemény állaga.

Amerikai palacsinta

Mivel az amerikai palacsinta pufibb, levegősebb állagú – különösen, ha külön felverjük hozzá a tojásfehérjét – , nála simán, különösebb ízbeli és állagbeli kompromisszumok nélkül lecserélhetjük teljes kiőrlésűre a lisztet, akár az összmennyiséget is, de a felét biztosan. Hasonlóképpen működik a dolog zabpehelyliszttel is.

Muffin

A kevert tészták sokkal elfogadóbbak, rugalmasabbak a többieknél, így van ez a muffinokkal is, amelyekben simán mehet a liszt fele, de akár háromnegyede is teljes kiőrlésű változatban. Ha úgy alakulna, hogy egyáltalán nem tennénk bele finomlisztet, akkor mindenképp adjunk valami extra szaftos adalékot a tésztához, mondjuk egy lereszelt almát vagy répát. Az is jót tesz a kevert tésztáknak, ha a folyadék egy részét joghurtra, íróra cseréljük, kevésbé fenyegeti majd a tésztát a kiszáradás.

Kekszek

A kekszek viselik a legjobban az egészségesebbé változtató hadműveleteket, sok közülük nem hogy rosszabb, még jobb is lesz velük. Különösen azokkal a kekszekkel van ez így, amelyeknél a cél a ropogós állag, az ilyen tészták még ropogósabbak lesznek a nagyobb rosttartalmú lisztek segítségével. A zabkekszeknél adódik, hogy ezeket használjuk, de így van a különböző amerikai cookie-kkal, olasz biscottikkal is. Ezekben a kekszekben a lisztet anélkül lehet teljes kiőrlésűre cserélni, hogy a receptben bármi mást megváltoztatnánk.

Kelt tészta

Nehezebb kérdés és jóval nagyobb kihívás kelt tésztát készíteni teljes kiőrlésű kivitelben. A foszlós, könnyű, légies állagnak nagy ellensége a rostgazdag liszt, ezért ha kalácsot, kelt kakaós csigát, buktát vagy bármilyen más klasszikus kelt tésztát csinálunk, az arányokkal kell ügyeskedni. Ha csak a liszt felét cseréljük le, még szinte változatlan lesz a végeredmény, ennyit még kompromisszum nélkül enged minden tészta. Ha valaki ezzel még nem elégszik meg, tovább lehet menni még egy szinttel, és meg lehet próbálkozni a kétharmados aránnyal, de ilyenkor már érződni fog az állagon és az ízen is, hogy valamit változtattunk rajta.
 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!