Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Minden harmadik felnőtt ebben a betegségben szenved hazánkban. Te mit teszel ellene?

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető megbetegedési és halálozási okok. Ezek mögött gyakran a kezeletlen, magas vérnyomás áll.

Május a vérnyomásmérés hónapja. Mindannyian estünk már át vérnyomásmérésen, ezen az egyszerű vizsgálaton, amit érdemes rendszeresen elvégeztetnünk. 

A világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának harmada, a magyar felnőtt lakosság 40%-a szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával. A világ összlakosságát, és a magyar lakosságot is tekintve a – többek között a – magas vérnyomás következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek a vezető megbetegedési és halálozási okok között vannak. Magyarországon tavaly az egészségügyi szakellátás hatmilliárd forintot költött egymillió magas vérnyomásban szenvedő ember kezelésére, és 30 milliárdot 2,8 millió ember vérnyomásgyógyszereinek ártámogatására. 

Az életmódunk itt is kiemelten fontos

A magas vérnyomás az esetek jelentős többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A betegség kialakulását megelőzhetjük a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és a rendszeres fizikai aktivitásra épülő életmóddal. Szintén fontos elemei a prevenciónak a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, valamint a hatékony stresszkezelés.

Az Éljen 140/90 alatt címmel rendezett sajtótájékoztatón Járai Zoltán, a Magyar Hypertónia Társaság elnöke kiemelte: a magas vérnyomás egy komoly betegség, a hazai szív- és érrendszeri halálozások leggyakoribb okozója. A társaság becslése szerint Magyarországon egymillió ember élhet úgy magas vérnyomással, hogy nem tud róla, ezért is fontos, hogy évente legalább egyszer megmérjük ezt az értéket. Ugyanezen az eseményen Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezője a koszorúsér-, a nyakiütőér-betegségeknek és az alsóvégtagi verőérbetegségeknek, Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója pedig elmondta, hazánkban évente 30 ezer stroke-ot regisztrálnak, ennek több mint fele a magas vérnyomásra vezethető vissza. Úgynevezett agyi kisérbetegséget is okozhat hypertonia, amelynek egyik lehetséges következményeként tartják számon a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. A szakember szerint a megelőzés a kezünkben van, hiszen ha idejében kiderül a betegség, akkor a súlyosabb, egészséget romboló folyamatok mérsékelhetők, megelőzhetők.

A vérnyomást normálisnak tekintjük, ha 90/60 Hgmm ill. 120/80 Hgmm közé esik a mért érték, emelkedett, ha 120/80 Hgmm és 130/90 Hgmm közé esik, és magas, ha meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Elsődleges kezelése az egészséges életmód, majd, ha ez nem elegendő, akkor a gyógyszeres kezelés. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a magasvérnyomás-betegség kialakulását, illetve méressük rendszeresen háziorvosunkkal, hogy időben léphessünk a szövődményes betegségek megelőzése érdekében!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!