Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Minél később eszel, annál több kalóriát viszel be a szervezetedbe

Furcsán hangozhat, de az, amikor eszel, befolyásolja, hogy éppen mit eszel – egy kutatás szerint az esti ételek kalóriadúsabbak, mint a nap többi részén elfogyasztottak.

Mégis lehet valami abban, hogy este 6 után már nem nagyon érdemes enni – na nem azért, mert jobban hizlal, mint a nap többi szakában, hanem azért, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kalóriadúsabb, egészségtelenebb ételeket enni, legalább is ez derült ki a Nemzetközi és Európai Elhízási Konferencia egyik előadásából. Azok az emberek, akik a napi étkezésük nagy részét a nap későbbi szakára halasztják, jellemzően többet esznek, és rosszabb minőségű ételeket is fogyasztanak, mint azok, akik egyenlően osztják el napközben a bevitt kalóriákat.

Az Észak-Írországban található Ulster Egyetem kutatása azt próbálta kideríteni, van-e összefüggés az elhízás, valamint az este bevitt kalóriák között. A szakértők megállapították, hogy az éhség a nap vége felé a legnagyobb, nagyjából 8 óra tájékában van a maximumon, ilyenkor pedig a legtöbb ember már befejezte a napi teendőit.

A kutatáshoz az adatokat 2008-ban kezdték el gyűjteni, méghozzá a résztvevők ételfogyasztásáról, tápanyagbeviteléről, és ezeket 18 hónapon keresztül vezették. Az ír kutatók 1177 ember adatait elemezték végül. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők átlagosan este 6 után fogyasztják el az energiabevitelük majdnem 40 százalékát.
Az eloszlás nem volt olyan egyenlőtlen, mint ahogyan arra számítani lehetne: akik a legkevesebbet ették este 6 után, azok is a napi energiabevitelük 31,4 százalékát fogyasztották el ekkor, akik pedig a legtöbbet, azok majdnem a felét, 48,6 százalékot.

A kutatók két fontos dolgot szűrtek le mindebből: egyrészt azok, akik későn ettek esténként, azoknál más jött ki az energiabevitelnél is, mint azoknál, akik este már nem nagyon ettek: többet fogyasztottak összességében is napközben. Érdekes azonban, hogy azok, akik este többet ettek, napközben kevesebb energiát vittek be a szervezetükbe.

Az is kiderült, hogy azok, akik este ettek többet, összességében rosszabbul ettek, mint azok, akik jobban elosztották napközben az energiabevitelüket.

Ezeket olvastad már?

via

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!