Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mire figyeljünk, ha halat vásárolunk? A szakértő válaszol

A Budaörsi Halpiac  vezetője, Palotás Péter szuper tippeket ad arról, mire figyeljünk a karácsonyi hal beszerzésekor.

Karácsonykor idehaza hagyományosan sokkal több halat eszünk, mint bármikor máskor az évben. Éves halfogyasztásunk – ami fejenként átlagosan 5-6 kilót jelent – negyven százaléka esik erre az időszakra. A Magyarországon évente termelt 12-13 ezer tonna ponty nagy része is az ünnepi asztalra kerül. Étkezési szokásainkat talán az is befolyásolja, hogy a halaknak relatív magas az ára. Ez 2018-ban meg fog változni, ugyanis az édesvízi halak jelenleg 27 százalékos áfája 5 százalékra módosul – írja a 24.hu.   

Mivel egyelőre nem gyakran vásárolunk halat, sokunkat könnyű zavarba hozni a halas pult előtt. Hogyan válasszunk friss halat? Milyen fajta halat vegyünk egy rántott halhoz vagy a halászlébe?  A Budaörsi Halpiac  vezetője, Palotás Péter okleveles élelmiszermérnök és halgazdálkodási szakmérnök válaszolt kérdéseinkre. Többek között megtudhattuk tőle, hogy a friss halnak nincs szaga, és pár napig jól bírja a hűtőben is.

1. Milyen a friss hal? 

P.P.: A friss hal szeme tiszta, üveges, telt, ruganyos, áttetsző. A beesett, opálos, kikapart szemű halat kerüljük! A friss hal bőrét víztiszta nyálka fedi, a haltest ruganyos, feszes. A kiszáradt bőrű, érintésre nem visszaugró felületű halhúst ne vegyük meg!

A friss hal nem büdös. Ha a halnak szaga van, vásárolj máshol!

A friss hal kopoltyúja fajtól függően az élénk világospirostól a sötét meggybordóig változhat. Ha szürkés-barnás foltokat látsz a kopoltyún, a hal nem friss – tette hozzá a szakértő.

2. Mikor érdemes friss halat vásárolni?

P.P.: Felesleges a karácsonyi vacsorára szánt hal megvásárlását 23-ra vagy 24-re halasztani, ugyanis ekkor a legnagyobb a tömeg, és a készletek is kifogynak a kereskedőknél. Nyugodtan megvehetjük a halat már 21-22-én. 

Minden hiedelem ellenére, miszerint a hal nagyon gyorsan romlik, a modern technika, azaz a hűtőszekrény lehetővé teszi azt, hogy a friss halhús 3-4 napig eltartható legyen. 

P.P.: A friss halat otthon lehetőleg tartsuk jég között úgy, hogy a tárolóedény aljába teszünk egy lyukacsos betétet. Ha nincsen ilyen eszközünk, egy fejjel lefele fordított tányért tegyünk a tárolóedénybe, hogy az olvadó jég és a halnyálka az edény alján gyűljön össze, és ne ebben álljon a hal. A jeget cseréljük ki minden nap, és tegyük a halat tiszta tárolóedénybe.

3. Lefagyaszthatjuk a halat? 

P.P.: Ha lefagyasztanánk a halhúst, adagokra bontva csomagoljuk be zsugorfóliába. Felhasználás előtt egy nappal tegyük át a normál hűtőszekrénybe, hogy lassan engedjen fel. Semmiképpen se olvasszuk gyorsan, langyos vízben.

4. Milyen a finom ponty?

P.P.: Hazánk büszkesége az Aranyszalag tanúsító védjeggyel díjazott Akasztói Szikiponty, mely különleges tartásának köszönhetően végre egy valóban tiszta ízű ponty. Nincs nyoma sem ezekben a halakban a pocsolyaíznek. Ezt a túletetés és az elkoszolódás miatt az iszapban felgyűlő fenolos vegyületek okozzák a tömeges termelésre berendezkedett halgazdaságokban.

5. Mit egyen az, aki unja a pontyot?

P.P.: Ha szálkamentes és tiszta ízvilágú halat kóstoltatna a családdal, a tőkehal nagyon jó választás. Többnyire filézve kapható a jobb halkereskedésekben.

Aki nem ijed meg egy egész hal elkészítésétől, az bátran válasszon az aranydurbincs, tengeri süllő és pisztráng hármasból. Mindegyikben kevés a szálka, az ízük lágy, a húsuk fehér. Könnyen és gyorsan elkészíthetőek, még kezdő szakácsoknak sem okoznak nehézséget.

Az ínyenceknek a lazacvariációkat nem kell bemutatnunk, talán a tonhal vagy a kardhal steak lehet számukra izgalmas. Aki igazán vállalkozó kedvű, annak merjük ajánlani a rombuszhalat, az óriás laposhalat  vagy az ördöghalat. Igaz, az utóbbiak a konyha fekete öves mestereinek is igazi kihívást jelentenek.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!